Kijelentéseik miatt távozó román miniszterek

Távoznia kellett tisztségéből Ioan Rus szállításügyi miniszternek, miután arról beszélt, hogy a külföldön dolgozó romániai munkavállaló itthon hagyott felesége prostituálttá, gyermeke pedig csavargóvá változik. Nem a kolozsvári politikus az egyetlen miniszter, akinek sértő kijelentései miatt le kellett mondania.

Hatalmas felháborodást váltott ki – elsősorban a román diaszpóra sorában – Ioan Rus korábbi szállításügyi miniszter kijelentése, miszerint az ország aktív lakosságának jelentős részét képező, külföldön munkát vállaló mintegy 3 millió román ugyan havonta megkeresi az 1500 eurót is – ám otthon hagyott gyermekeiből csavargó, feleségéből pedig kurva lesz.

Ioan Rus nem először kényszerült lemondani miniszteri funkciójáról. Korábban, 2012-ben, Traian Băsescu volt államfő felfüggesztése kapcsán – mivel nem volt hajlandó feletteseinek utasítása szerint megváltoztatni a szavazati joggal rendelkező külföldi román állampolgárok választási listáját –, Ioan Rus azért távozott a Ponta-kormányból, mert nem akart „börtönben megöregedni”.

„Kár, hogy a mandátumom alatt történt”

Nem a kolozsvári politikus az egyetlen romániai politikus, akinek sértő megjegyzései miatt távoznia kellett tisztségéből. A belügyi tárca volt vezetője, Radu Stroe a 2014. januári repülőbaleset miatt mondott le. A Britten-Norman BN-2A-27 Islander típusú gép Bukarestből négy orvost szállított Nagyváradra, akiket egy fiatal lány, a bukaresti Katonaorvosi Intézet ötödik éves, 23 éves diák-tisztje is elkísért.

A gép másik két utasa a tapasztalt pilóta, Adrian Iovan és a másodpilóta volt. Az orvoscsoportot Radu Zamfir, a bukaresti, Fundeni balesetei kórház orvosa vezette, a csoportban helyet kapott Valentin Calum az Elias kórház, Cătălin Pivniceru, a Sfânta Maria kórház és Sorin Ianceu, a belényesi kórház orvosa, akiknek egy agyhalál állapotában lévő nő máját, veséjét és szaruhártyáját kellett volna kiműteniük. Ezeket öt személy kapta volna meg.

A kisrepülőgép a Bélesi-tó közelében, a hegyekben hajtott végre kényszerleszállást. A balesetben Adrian Iovan és a diáklány életét veszítette, a másodpilóta és a négy orvos pedig súlyosan megsérült. Az eset nagy visszhangot kapott, elsősorban a minden szakértelmet nélkülöző mentési munkálatok miatt. Általános vélemény szerint, ha a mentőcsapat jól végezte volna munkáját, talán megmenthető lett volna a két halálos áldozat is.

Radu Stroe akkori belügyminiszter ekkor nagy felháborodást keltő kijelentést tett: „Kár, hogy ez az én mandátumom idején történt meg”. A felelősséget ugyanakkor a politikus más intézményekre hárította át. Mint lemondása bejelentésekor elmondta, a gesztust becsületbeli kötelességének tartotta, elsősorban azért, hogy megmentse a sürgősségi helyzetek főfelügyelőségénél dolgozók presztízsét, akiket megalapozatlanul vádoltak.

 „Nekik nem kell a politikai döntéshozók hibáiért fizetniük. Ők hősök, akik a rendőrökkel és csendőrökkel együtt továbbra is folytatják életmentő tevékenységüket. A mostani baleset alkalmával is öt életet mentettek meg” – nyilatkozta, arról megfeledkezve arról, hogy ha szakértelemmel végzik munkájukat, akkor akár hét embert is megmenthettek volna.

AIDS-betegekek és Shakespeare

Daniel Barbu egykori művelődési tárcavezetőnek is egy szerencsétlen kijelentése miatt kellett otthagynia a bársonyszéket. A volt miniszter ugyanis egybemosta az AIDS-betegekre költött összegeket a művelődési életre fordított pénzekkel. Egy újságírói kérdésre válaszolva azon méltatlankodott, hogy az AIDS-betegek országos kezelésére és gyógyítására a művelődési minisztérium valamennyi programjára kiutalt összegek felét költik el.

„Az arány tehát egy a kettőhöz. Véleményem szerint nem vagyunk Dél-Afrikában. Nálunk nem fertőzött meg több millió embert megfertőzött korunk visszataszító betegsége. Személyesen mindezt nem értem. Sokkolóan ért, amikor kiszámoltam, hány Shakespeare-fesztivált rendezhetnénk meg, ha nem létezne az AIDS-program, vagy csak a fele összeget költenék rá” – vélekedett a művelődési miniszter.

Szavaitól az egészségügyi tárca közleményben határolódott el, elfogadhatatlannak tartva az AIDS-program és művelődési fesztiválok anyagi kereteinek összemosását. Az egészségügyi minisztérium programjainál az élethez való alapvető jogot tartja szem előtt. „A költségvetési összegeket nem egymás rovására, hanem a kiemelt társadalmi feladatok, az emberek számára legfontosabb célok szerint kell elosztani” – hangsúlyozta az egészségügyi tárca közleménye.

„Menjenek Nancybe”

A legutóbbi államfőválasztás miatt kellett lemondania külügyminiszteri tisztségéről Teodor Meleșcanunak, aki csupán nyolc nappal azelőtt vette át a megbízatást. A tavalyi elnökválasztást a kormány úgy szervezte meg, hogy a külföldön dolgozó románok minél kisebb létszámban szavazhassanak. Nyilvánvaló volt ugyanis, hogy a második fordulóba bekerült Victor Ponta és Klaus Johannis közül nagy többségük utóbbira adja le voksát, így félő volt – ami utólag be is következett – hogy Nagyszeben volt polgármestere lesz a győztes. Elődjének, Titus Corlățeannak ugyancsak azért kellett távoznia a miniszteri funkcióból, mert ő az első fordulóban követte el ugyanazt a hibát.

A külföldi – nevezetesen a párizsi – szavazófülkék előtti hosszú sorokról tudomást szerezve, Teodor Meleșcanu eléggé cinikusan a legközelebbi várost, Nancyt ajánlotta a voksolni kívánóknak, ott ugyanis a szavazófülkék előtt nem alakultak ki sorok. Ráadásul a „szavazási kirándulás” kiváló turisztikai élmény is lenne számukra, hiszen Nancy a szecesszió városa. A külügyminiszter arról viszont hallgatott, hogy Nancyban azért nincsenek sorok, mert a városban csak igen kevés román él. A „legközelebbi város” pedig 385 kilométerre van a francia fővárostól, az út odáig közel négy óra, vonaton pedig másodosztályon is 60 euró egy jegy.

A határon túli románok szavazásának megakadályozása nyomán hatalmas botrány keletkezett mind a románok által nagy számban lakott országokban, mind pedig Romániában, így Teodor Meleșcanunak le kellett mondania tisztségéről – amelyet ez alkalommal jóval kevesebb ideig töltött be, mint korábbi, 1992 és 1996 közötti négy éves mandátuma során. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?