Lemondott Daniel Barbu kulturális miniszter

Lemondott tisztségéről Daniel Barbu. A kulturális miniszter csütörtök délben jelentette be távozását Victor Pontának – közölte a Mediafax hírügynökség. A tárcavezető a HIV-fertőzöttekkel kapcsolatos kijelentése miatt távozik a tárca éléről.

Victor Ponta megerősítette Barbu lemondásának hírét. A kormányfő hozzátette: a lemondást csak a miniszteri székbe javasolt új személy nevével együtt továbbítja az elnöki hivatalhoz, a Crin Antonescu liberális párti elnökkel és Traian Băsescu államfővel való egyeztetés után. Barbu lemondása már szerda délután felmerült, Crin Antonescu ekkor úgy fogalmazott: megdöbbentette a kijelentés, a lemondás pedig a tisztelet jele azokkal szemben, akiket megsértett.

Daniel Barbu hétfőn egy nyilvános fórumon indokolatlanul soknak nevezte azt az összeget, amit Románia a HIV-fertőzés megelőzésére fordít. Túlzásnak nevezte, hogy a kulturális tárca évi költségvetésének a felét teszik ki a megelőzési programra fordított pénzek. „Románia nem a Dél-afrikai Köztársaság, hogy milliókat sújtson ez a förtelmes csapás” – mondta Craiován a tárcavezető, hozzátéve: megrendült, amikor rájött, hogy hány Shakespeare-fesztivált tudtak volna szervezni, ha ez a megelőzési program nem lenne.

Utólag a miniszter bocsánatot kért a HIV-fertőzött betegektől a „szerencsétlen hasonlat miatt”, miután többen is bírálták. A tárcavezető kijelentése miatt elsősorban a HIV-fertőzöttek érdekeit védő országos szövetség tiltakozott. Iulian Petre a szervezet nevében követelte a minisztertől, kérjen bocsánatot a mintegy 12 ezer romániai HIV-fertőzött személytől. A szövetség Victor Ponta miniszterelnöktől és Eugen Nicolaescu egészségügyi minisztertől is kérte, tisztázzák a kormány hivatalos álláspontját.

Traian Băsescu államfő elhibázottnak nevezte a tárcavezető kijelentését. Emlékeztetett, hogy Romániában 12 ezer HIV-fertőzött van, és hangsúlyozta, hogy ez csak a nyilvántartottak száma. Az államfő szerint a betegség terjedését megelőzéssel lehet megakadályozni, és minden országban előnyt élvez e kór elleni védekezés.

Kapcsolódók

Kimaradt?