Lemondhat Daniel Barbu a HIV-fertőzöttekkel kapcsolatos kijelentése miatt

Várhatóan távozik tisztségéből a HIV-fertőzöttekkel kapcsolatos kijelentése miatt Daniel Barbu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a jövő hételején dönti el kit javasol a kulturális tárca élére – értesült a Hotnews.ro. A PNL készen áll megvonni a politikai támogatást miniszterétől, ha nem mond le a tisztségéről.

Crin Antonescu liberális pártelnök szerdán egy rádiós interjúban igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy le kell-e mondania Daniel Barbunak. „Megdöbbentett a tárcavezető kijelentése, ez nem jellemző rá” – mondta Antonescu. A pártelnök szerint Barbu lemondása a tisztelet jele azokkal szemben, akiket megsértett kijelentésével.

A kulturális miniszter hétfőn bocsánatkérésre kényszerült, miután egy vidéki fórumon indokolatlanul nagynak nevezte azt az összeget, amit Románia a HIV-fertőzés megelőzésére fordít. Mint mondta: a kulturális tárca évi költségvetésének a felét teszik ki a megelőzési programra fordított pénzek, ami szerinte túlzás. Románia nem a Dél-afrikai Köztársaság, hogy milliókat sújtson ez a „förtelmes csapá, megrendültem, amikor rájöttem, hogy hány Shakespeare-fesztivált tudtunk volna szervezni, ha ez a megelőzési program nem lenne..." - mondta Barbu Craiován.

Utólag a miniszter bocsánatot kért a HIV-fertőzött betegektől a „szerencsétlen hasonlat miatt”, miután többen is bírálták.

Kimaradt?