Bocsánatot kért a HIV-megelőzés költségeit sokalló Daniel Barbu

Bocsánatkérésre kényszerült a Daniel Barbu kulturális miniszter hétfőn, miután egy vidéki fórumon indokolatlanul soknak nevezte azt az összeget, amit Románia a HIV-fertőzés megelőzésére fordít.

Daniel Barbu szerint a kulturális tárca évi költségvetésének a felét teszik ki a megelőzési programra fordított pénzek, ami szerinte túlzás. Románia nem a Dél-afrikai Köztársaság, hogy milliókat sújtson ez a "förtelmes csapás" - idézte fel a hét végén Craiovában elhangzott szavait a Mediafax hírügynökség. "Megrendültem, amikor rájöttem, hogy hány Shakespeare-fesztivált tudtunk volna szervezni, ha ez a megelőzési program nem lenne..." - mondta Barbu Craiovában. Az oltyán városban rendezik meg rendszeresen a nagy angol drámaíróról elnevezett nemzetközi színházi fesztivált.

Utólag a miniszter bocsánatot kért a HIV-fertőzött betegektől a "szerencsétlen hasonlat miatt", miután többen is bírálták. A tárcavezető kijelentése miatt elsősorban a HIV-fertőzöttek érdekeit védő országos szövetség tiltakozott. Iulian Petre a szervezet nevében követelte a minisztertől, kérjen bocsánatot a mintegy 12 ezer romániai HIV-fertőzött személytől. A szövetség Victor Ponta miniszterelnöktől és Eugen Nicolaescu egészségügyi minisztertől is kérte, tisztázzák a kormány hivatalos álláspontját.

Traian Băsescu államfő elhibázottnak nevezte a tárcavezető kijelentését. Emlékeztetett, hogy Romániában 12 ezer HIV-fertőzött van, és hangsúlyozta, hogy ez csak a nyilvántartottak száma. Az államfő szerint a betegség terjedését megelőzéssel lehet megakadályozni, és minden országban előnyt élvez e kór elleni védekezés.

Kimaradt?