Sógor: az EP kövesse a washingtoni Kongresszus példáját restitúció-ügyben

Az EU-s intézmények képtelenek koherens álláspont megfogalmazására és a vállalások számonkérésére a romániai restitúciós folyamat ügyével kapcsolatban, miközben az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának költségvetési bizottsága jelentést vár Romániától a visszaszolgáltatások helyzetéről – erre emlékeztetett Sógor Csaba európai parlamenti képviselő az Európai Parlamentben. Az RMDSZ politikusa szerda délután a brüsszeli mini-plenárison egyperces felszólalásában beszélt a restitúció témájáról. 

Sógor Csaba beszédében elmondta: a kommunista hatalom által Romániában államosított ingatlanok ügyét többször is szóvá tették az Európai Parlamentben, illetve a Bizottságnak címzett kérdés formájában is.  Hangsúlyozta, hogy már több alkalommal felhívták rá a figyelmet, hogy a romániai restitúciós folyamat leállt, sőt, egy fontos egyházi ingatlan esetében a bíróság a visszaállamosítás mellett döntött, bűnösnek ítélve a hivatali kötelességüket végző tisztségviselőket. Sógor Csaba szerint az elfogadhatatlan helyzet ellenére az európai intézmények nem szólaltak meg a kérdésben, nem kérték számon egy tagállam vállalt kötelezettségeit. 

„Június 11-én az Egyesült Államok Kongresszusának költségvetési bizottsága egyhangúlag beiktatta a washingtoni Külügyminisztérium költségvetésébe a romániai egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának ügyét, 90 napon belül jelentés készítését kérte a tárcától ebben a kérdésben” – mutatott rá az RMDSZ képviselője. Sógor Csaba kihangsúlyozta: úgy tűnik tehát, hogy az Egyesült Államok szerint fontos az emberi jogok és a kisebbségi jogok érvényesülése egy EU-tagállamban, miközben a saját intézményeink képtelenek koherens álláspont megfogalmazására és a vállalások számonkérésére egy tagállam vonatkozó politikája tekintetében. 

Kapcsolódók

Kimaradt?