A bolgárok „importálták” Romániából a DNA-t

A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) mintájára egy különleges hivatal felállításáról döntött a szófiai kormány szerdán. A hivatal a politika magasabb szintjein vizsgálná a korrupciós bűncselekményeket.

A délkelet-európai országban a befolyásos személyek ellen korrupció miatt indított hatósági eljárásokat korábban gyakran évekig elhúzták, és végül körmönfont ítéletekkel gyakran felmentették a vádlottakat.

Az Európai Bizottság januári jelentésében a korrupció és a szervezett bűnözés elleni eredménytelen küzdelem miatt elmarasztalta az unió legszegényebb tagországának számító EU-tagállamot. A szófiai kormány célja a bűnügyek feltárása mellett az, hogy a balkáni ország meggyőzze a bizottságot, komolyan veszi a korrupció elleni küzdelmet. Bulgária és a szomszédos Románia azt reméli, hogy sikerül előrelépést elérni ezen a területen, és ennek köszönhetően végre csatlakozhatnak a schengeni övezethez.

Az országban felfedett korrupció aláásta a bizalmat a bolgár közszolgálati intézményekben, és régóta gátolja a külföldi befektetéseket. Meglena Kuneva miniszterelnök-helyettes szerdán újságíróknak kijelentette: mindenkit egyformán ítélnek meg majd, függetlenül attól, hogy magas rangú tisztségviselő, vagy alsóbb szinten dolgozik. „Véget kell vetni a hiteltelen vizsgálatoknak" - tette hozzá. Kifejtette, hogy magas rangú vezetők - az államfő, kormányfő, miniszterek, parlamenti képviselők és ügyészek - is a vizsgálatok célkeresztjébe kerülhetnek.

Kiterjedhet a vizsgálat továbbá önkormányzati tisztségviselőkre, kórházigazgatókra és vezető vámtisztviselőkre is. Minden kormányzati tisztviselőnek éves bevallást kell készítenie, amelynek ki kell terjednie házastársa és gyerekei vagyonára, érdekeltségeire - tette hozzá a politikus. A 2015-2020-as időszakra kialakított, a korrupció megakadályozását és leküzdését szolgáló stratégia értelmében az új hivatal 2016 elejétől kezdi meg működését.

Kimaradt?