Horvát és román államfő: mindkét ország küzd a korrupció ellen

A bűnözés és a korrupció elleni erőteljes küzdelem csak erősíti Románia és Horvátország helyzetét és felkészültségét a schengeni övezethez való csatlakozásra – hangzott el Kolinda Grabar-Kitarovic horvát köztársasági elnök és Klaus Johannis államfő közötti találkozón Zágrábban, ahol kétnapos hivatalos látogatáson tartózkodik a román elnök.

A horvát média keddi híradásai szerint Grabar Kitarovic hétfőn késő este, a találkozó utáni sajtótájékoztatón elmondta: mindkét ország ugyanolyan kihívásokkal néz szembe a szervezett bűnözés, a korrupció elleni harc és a független igazságszolgáltatás megerősítése terén. A horvát elnök szerint a korrupció megfékezésére tett erőfeszítések pozitívan hatnak majd akkor, amikor a két ország felkészültségét értékelik a schengeni övezethez való csatlakozáshoz. „Országaink azért törekszenek együttműködésre, hogy Európán belül megerősítsék pozíciójukat, illetve erőteljesebben és aktívabban részt vehessenek az európai politika alakításában, ne csak kövessék” – mondta. Kiemelte: prioritás számára a Horvátország, Románia és Magyarország közötti háromoldalú együttműködés megerősítése, ezen belül is a közlekedési hálózat és energetikai összeköttetés javítása, különösen a Duna vonalán. Szerinte Horvátország nem használta ki kellően ezeket a lehetőségeket. 

A schengeni zónába való belépésről a román elnök Zoran Milanovic miniszterelnökkel is tárgyalt, aki tájékoztatta őt arról, hogy Horvátország július 1-jén beadja hivatalos csatlakozási kérelmét.

Johannis újságíróknak elmondta: a két országot összeköti az Európai Unió (EU), a NATO, a Duna-régió és a balkáni régióhoz való tartozás is. „Országaink kapcsolata pedig egyre jobb és erősebb, főleg amióta Horvátország belépett az EU-ba”- fogalmazott az államfő. 

A találkozókon szó esett továbbá a két ország gazdasági együttműködésének erősítéséről, a kisebbségek helyzetéről, a menekültek kérdéséről és az EU bővítéséről is. 

A román elnök támogatja azt a horvát-szlovén kezdeményezést, amely azt kéri az Európai Tanácstól, hogy a kelet-európai vezetőkkel közösen tárgyaljon a bővítési folyamatokról. 

A látogatás második napján, kedden a román államfő Josip Leko parlament elnökkel tárgyalt.

Kimaradt?