Nem romlott meg a kancellár és a pénzügyminiszter viszonya

Cáfolta pénteken a német kormányszóvivő azt a lapértesülést, hogy a görög válság miatt megromlott a kancellár és a pénzügyminiszter viszonya.

Angela Merkel és Wolfgang Schäuble „remekül dolgozik együtt”, és kapcsolatukat az egymás iránti „mély bizalom” jellemzi, „különösen amikor Görögországról van szó” – emelte ki berlini tájékoztatóján Steffen Seibert kormányszóvivő a Bild című lap beszámolójára reagálva. A legnagyobb német napilap pénteken azt írta, hogy a kancellári hivatalban hétfő éjszaka tartott csúcstalálkozóról nemcsak a nyilvánosságot nem tájékoztatták előre, hanem a pénzügyminisztert sem, ami súlyos bizalmi válságot jelez Merkel és Schäuble kapcsolatában.

Hétfő éjszaka Francois Hollande francia államfő és a Görögországot mentőhitelekkel támogató intézmények vezetői – Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke, Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke és Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója – tárgyalt Angela Merkellel a görög válságról. A találkozó „a dáma szólója volt” – fogalmazott a Bildnek Wolfgang Schäuble egy meg nem nevezett közeli munkatársa.

A pénzügyminiszter a konzervatívok egyik legtekintélyesebb vezetője, Németország egyik legnépszerűbb politikusa, a leghosszabb ideje szolgáló miniszter és 1972 óta tagja a Bundestagnak, amivel csúcstartó a parlamenti képviselők között. A görög válság ügyében kezdetektől fogva következetesen képviseli azt az álláspontot, hogy Görögország csak mélyreható államháztartási reformok révén kerülhet ki a krízisből és őrizheti meg euróövezeti tagságát.

A Bild szerint nagy felfordulást okozhat a konzervatív CDU/CSU frakciójában, ha az Athénnal folytatott tárgyalásokon nem a Schäuble által képviselt nézetek érvényesülnek, és sokan attól tartanak, hogy a miniszter lemond, ha lazítják a válságkezelő programot. A pénzügyminiszter szilárd meggyőződése, hogy az eurót nem az sodorná veszélybe, ha Görögország esetleg kilép a valutaunióból, hanem az, ha „felpuhítják” a közös szabályokat – írta a Bild, hozzátéve, hogy a 72 éves miniszternek „nincs vesztenivalója”.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung az online kiadásában azt írta, nem valószínű, hogy a Bild jól értelmezi a folyamatokat, és konfliktus helyett inkább tudatos szereposztásról lehet szó, a „jó rendőr-rossz rendőr” felállásról, amelyben Merkel megengedőbb Athénnal szemben, Schäuble pedig  szigorú.

Kimaradt?