Borbély: a hosszútávú globális béke előfeltétele a fenntartható fejlődés

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) német parlamenti frakciója által szervezett Európa tematikájú interparlamentáris konferencián vett részt szerdán Berlinben Borbély László, a képviselőház külügy bizottságának elnöke. 

A konferencián – melynek központi témája Európa biztonság és védelmi politikája, illetve az EU energia stratégiája volt – több mint 12 EU tagország parlamentje képviseltette magát: Bulgária, Finnország, Írország, Olaszország, Horvátország, Luxemburg, Spanyolország, Magyarország, Ciprus, Csehország, Románia és Németország.

A CDU frakciójának elnöke, Volker Kauder felszólalásában elmondta, hogy Európának nem szabad elfelejtenie, hogy az EU a második Világháború romjaira épült. Dr. Hans-Peter Friedrich, a frakció alelnöke szerint az EU elsődleges célja saját polgárainak a biztonsága kell legyen, ezért kiemelten fontos a közös védelmi-politika. Artis Pabriks, Lettország volt védelmi minisztere a balti államok mai helyzetét Nyugat Berlinhez hasonlította a hidegháború idején és elmondta, hogy az európai témákat és közösen megfogalmazott célokat a nemzeti parlamentek is fel kell karolják, másképp ezeket nem lehet megvalósítani. Elmar Brok, az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke elmondta, hogy nem elégséges az EU társadalmi és szociális vonzerejére (soft power) építeni, hanem szükségessé vált már egy valós védelmi kapacitás is (hard power), valamint egy európai haderő léte is, ez pedig nem jöhet létre csak akkor, ha a tagállamok mind komolyan veszik ezt a kérdést és nem fakultatív opcióként kezelik azt.

Az egyeztetésen Németország védelmi minisztere, Ursula von der Leyen is kiemelte, amennyiben meg akarjuk őrizni demokratikus társadalmainkat, egy koherens és koordinált európai reakcióra van szükség a hibrid háború új korszakában. „Egészen biztosan létre fog jönni a jövőben egy európai haderő, addig viszont használni kell a már létező struktúrákat, új együttműködési lehetőségeket kell kiépíteni a már létező jogi kereteket teljes mértékben kihasználva, át kell értékelni az együttműködés fakultatív jellegét és kötelezővé kellene tenni azt egy valós hatékonyság elérése végett" – fogalmazott.

Borbély László felszólalásában arra hívta fel a résztvevők figyelmét, hogy a hosszú távú globális béke előfeltétele a fenntartható fejlődés és ennek is kiemelt helyet kell biztosítani az európai biztonságpolitika keretén belül. „Románia mint NATO határállam ugyanolyan kihívásoknak van kitéve, mint a balti államok és ezért is nagyon komolyan veszi a parlamenti együttműködést, a téma kapcsán több fontos regionális konferencia is szervezve volt az utóbbi két évben. Gyors döntéseket kell hozni, világos válaszokat megfogalmazni az EU polgárai felé, mert másképp nem érzik magukat biztonságban. A NATO keretén belül kell foganatosítani azokat az intézkedéseket, amelyek egy egységes és erős megoldást jelentenek a mostani kihívásokra" – mondta el Borbély László a konferencián, amelynek második paneljében a résztvevők az EU energia-politikájáról tárgyaltak, terítékre került az energiaellátás biztonsága, az energia hatékony felhasználása, a szénmonoxid-kibocsátások csökkentése, de a kutatás és az ínováció szükségessége is.

Kimaradt?