Huszonkét áldozatot szedett a hétvégi vérfürdő Kumanovóban

Eljöttek az észak-macedóniai Kumanovóból a macedón rendőrség különleges egységei, miután befejeződtek a véres összecsapások egy fegyveres csoport és a macedón hatóságok között. Összesen huszonketten haltak meg.

A heves harcok miatt az Európai Unió és a NATO is aggodalmát fejezte ki, és sokan attól tartottak, hogy a 2001-es eseményekhez hasonló konfliktus alakul ki a térségben.

A macedón fegyveres erők tizennégy évvel ezelőtt hat hónapon keresztül csaptak össze az albán Nemzeti Felszabadítási Hadsereg szervezet gerilláival, akik szélesebb jogköröket követeltek az albán kisebbségnek. A harcoknak a nyugati közvetítéssel tető alá hozott ohridi békemegállapodás vetett véget, amelynek alapján az albánok jogait kibővítették. Bizonyos feszültség azonban azóta is fennmaradt, és időnként továbbra is előfordulnak erőszakos cselekmények.

Szemtanúk szerint hétfőn visszatértek otthonaikba Kumanovo főként albánok lakta negyedének lakói, akik a hétvégi összecsapások elől menekültek el.

Vasárnap este a macedón rendőrség bejelentette, hogy befejezték "egy terrorista csoport semlegesítését" a koszovói-macedón határ közelében fekvő városban.

Helyi hírek szerint a fegyveres csoport tagjai Koszovóból érkeztek Macedóniába. A rendőrség közölte, hogy a felkelők öt vezetője koszovói albán állampolgár volt. A hatóságok eljárást indítottak húsz gyanúsított ellen, akiket hétvégén őrizetbe vettek, és néhányakat máris bíróság elé állítottak.

Az összecsapások huszonkét halálos áldozata közül nyolc rendőr, tizennégy pedig a fegyveres csoport tagja. A harcokban megsebesült további 37 rendőr állapota stabil.

A 2,1 milliós Macedónia lakosságának többsége ortodox vallású. A muzulmán albán kisebbség a népesség negyedét teszi ki.

Kimaradt?