Megkezdődött a húsvéti keresztút a Colosseumnál

Agostino Vallini bíboros, a pápa római helynöke vitte elsőként a keresztet nagypéntek este a római Colosseumnál zajló Via Crucis keresztútján.

A második stációra egy hatgyermekes olasz apa vette át a keresztet felesége és gyermekei kíséretében, miközben a meditációk szövege a vallásszabadság alapvető jogának tiszteletben tartását szorgalmazta. A második stációt kísérő meditáció szövege azokról szól, akiket hitükért üldöznek, bebörtönöznek, elítélnek és legyilkolnak.

A keresztet a stációkon többek között szíriai, iraki, nigériai, egyiptomi és kínai férfiak és nők viszik. A Colosseum előtti tér teljesen megtelt a Via Crucist követő tömeggel. Ferenc pápa a Colosseummal szemközti Palatinus-domb teraszáról követi a stációkat, amelyek itt érnek véget. 

A nagypénteki szertartás kezdetén Ferenc pápa hasra feküdt a Szent Péter bazilika padlózatán a kereszt előtti hódolatát kifejezve.

A Krisztus szenvedésére és halálára emlékező szertartáson a homíliát szokás szerint a Pápai Ház szónoka, Federico Cantalamessa kapucinus szerzetes mondta. Beszédében a mai világban egyre gyakoribb keresztényüldözésekről beszélt: a kenyai Garissa városában csütörtökön az Iszlám Állam fegyveresei által lemészárolt 147 keresztény egyetemistára emlékeztetett, valamint arra a 22 egyiptomi kopt túszra is, akiket februárban Líbiában gyilkoltak le.

A kenyai terrortámadást Ferenc pápa értelmetlen brutalitásnak nevezte John Njue bíborosnak, a kenyai püspöki konferencia elnökének küldött táviratában.

 

 

Kimaradt?