Kelet-Ukrajna: kölcsönösen egymást vádolták a tűzszünet megsértésével

Kelet-Ukrajnában hétfőn a szemben álló felek kölcsönösen egymást vádolták a tűzszünet megsértésével: az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság szerint az ukrán fegyveres erők az elmúlt napokban 52 alkalommal, míg a kijevi központi hatóságok szerint a szakadárok Luhanszk megyében tizenhétszer lőtték a másik felet.

A szakadárok szerint az általuk nyilvántartott esetekből 24-szer aknavetőből, tízszer harckocsiból érte támadás állásaikat, míg két alkalommal harckocsielhárító rakétával. Tizenhat esetben automata gránátvetőkből, illetve más tüzérségi fegyverekből lőttek rájuk. Állításuk szerint a leghevesebb tűzpárbaj a Fekete-tengeri kikötővárostól, Mariupoltól néhány kilométerre fekvő Sirokine és Szpartak településnél volt, civilek azonban nem sebesültek meg.

Az ukrán "terrorellenes hadművelet" (ATO) főhadiszállásának a Facebookra feltett tájékoztatása szerint az oroszbarát erők az elmúlt 24 órában tizenhétszer sértették meg a tűzszünetet, csak hétfőn már négy alkalommal. A térségben a helyzet súlyos - írják -, de az ukrán fegyveres erők ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet. Kijevi állítás szerint Sirokine településnél az ellenség 82 és 120 milliméter kaliberű akna- és gránávetőkből zúdított tüzet rájuk.

A Mariupol térségében a kormányerők oldalán harcoló Azov önkéntes zászlóalj közlése szerint vasárnap megsemmisítettek egy harckocsit, amely éppen támadásra készült vonalaik ellen.

Dmitro Timcsuk, a harci helyzetet figyelemmel kísérő ukrán katonai szakértő arról számolt be, hogy szakadárok mobil egységeinél - szavai szerint "az orosz terrorista erők csoportjainál" - olyan, 9P132 "Grad-P (Partizan) típusú vetőcsövek jelentek meg, amilyeneket annak idején a Szovjetunió szállított az ázsiai háborúk során Vietnamba. A 122 milliméteres vetőcsőhöz a Grad típusú sorozatvető rakétái használhatók. Hozzátette, hogy a Donyec megyei Avdeejevkánál a szakadárok más nehézfegyverből, így tarackágyúból is lőtték az ukrán állásokat.

A német, francia és orosz közvetítéssel február közepén megkötött minszki megállapodások értelmében a Kelet-Ukrajnában harcoló feleknek vissza kellett vonniuk nehézfegyvereiket, köztük a 100 milliméternél nagyobb kaliberű tüzérségi fegyvereket a kijelölt elválasztó vonaltól.

Kimaradt?