Robbantottak a kabuli francia kulturális központban

Egy tizenéves fiú robbantotta fel magát csütörtök este a kabuli francia kulturális központban. A támadásban a merénylő mellett legalább még egy ember, egy német állampolgár életét vesztette - közölték a helyi hatóságok.

A merényletet az elnöki palota közelében található intézet előcsarnokában hajtotta végre egy 16 év körüli fiú, aki meghalt az akció során. Egy német állampolgár is meghalt, kiléte azonban egyelőre ismeretlen. Az afgán belügyi tárca vezetője arról számolt be, hogy a rajtaütésben húsz ember megsebesült.

A központnak otthont adó francia középiskolában több százan gyűltek össze. A kulturális intézetben a támadás idején a "Szívdobbanás: csend a robbanás után" című zenés előadást játszották. A rendezvényről több televíziós csatorna is tudósított, a sebesültek között két újságíró is van. Biztonsági források szerint több külföldi állampolgár tartózkodott a helyszínen. A párizsi kormány szerint a robbantásnak nincsenek francia áldozatai.

A hatóságok attól tartanak, hogy a halottak száma tovább fog emelkedni, a sebesültek közül ugyanis többen válságos állapotban vannak. A rajtaütést eddig egyetlen csoport sem vállalta magára, a tálibok egyelőre nem kommentálták a történteket.

Ugyancsak csütörtökön egy másik öngyilkos merényletet is végrehajtottak a dél-ázsiai ország fővárosában. Egy tálib egy katonákat szállító jármű közelében hozta működésbe a testére erősített robbanószerkezetet, a detonáció következtében a biztonsági erők hat tagja életét vesztette, tizenegyen pedig megsebesültek.

Kimaradt?