CIA-kínvallatások: Iliescu tagadja, a lengyelek célozgatnak rá

Lengyelország 2001-ben, az Egyesült Államokat ért terrortámadások után egy olyan, „nyugodt hely előteremtéséről" állapodott meg Washingtonnal, amelyben a CIA "információkat szerezhet meg saját, együttműködésre kész forrásaitól" - ismerte el szerdán Leszek Miller akkori kormányfő és Aleksander Kwasniewski akkori államfő.

Parlamenti sajtóértekezletükön elmondták, hogy a lengyel fél akkor a témában egy több pontból álló memorandum aláírását javasolta, amely „hangsúlyosan aláhúzta, hogy a Lengyelországba esetleg érkező személyeket háborús fogolyként kell kezelni, minden nekik járó emberi joggal". Az amerikaiak azonban - Kwasniewski szerint - időhiányra hivatkozva kitértek a megállapodás írott formába öntése elől.

Lengyelország sohasem ismerte el hivatalosan, hogy titkos CIA-börtönök működtek volna az országban. Az ügyben a nyilvánosság kizárásával évek óta folyó vizsgálatot idén novemberben ismét meghosszabbították.

Szerdán Ion Iliescu egykori román államfő azt nyilatkozta, nem tudott CIA-börtönök létezéséről az országban. „Látható okmányok hiányában nem kommentálhatom a kérdést. Nem tudtam ilyesmiről” – fogalmazott a volt elnök, aki azt is tagadta, hogy a lengyelországi titkos CIA-börtönökről lennének ismeretei.

A Washington Post birtokába került dokumentum szerint öt országban működtetett az Egyesült Államok titkos börtönt: Romániában, Lengyelországban, Litvániában, Afganisztánban és Thaiföldön. 

Kapcsolódók

Kimaradt?