Spanyol diákok tízezrei tüntettek a „közoktatás védelmében”

Több ezer, középiskolás és egyetemista diák vonult utcára tanítási időben Spanyolország csaknem negyven városában szerdán, követelve az új oktatási törvény visszavonását és José Ignacio Wert oktatási miniszter lemondását. A háromnaposra tervezett diáksztrájk második napján Madridban tüntető diákcsoportok egyesültek a belvárosban, ezzel megbénították a forgalmat és komoly fennakadásokat okoztak a közlekedésben – közölte az Europapress spanyol hírügynökség.

A szervezők szerint csak a fővárosban legkevesebb tizenötezer diák gyűlt össze. A rendőrség ezzel szemben azt a tájékoztatást adta a spanyol közmédiának, hogy a fővárosban körülbelül ezer tanuló tüntetett. A tanulók országszerte sztrájkolnak. Andalúzia oktatási központnak számító nyolc városa közül hét helyen voltak tüntetések is, a diákok a déli órákat az utcákon töltötték iskola helyett. Katalóniában és Galíciában sem vettek részt a tanítás egy részén, és ott is számos felvonulást szerveztek. Santiago de Compostelában például a transzparenseken arra hívták fel a figyelmet, hogy az „oktatás nem eladó” és „a közoktatás védelmében meg kell állítani reformot".

A diáktömeg táblákat, lepedőket tartott a magasba, amelyeken tiltakozásukat fogalmazták meg egy-egy mondatban, ezeket skandálták is. „Nem a megszorításokra", „Nem hátrálunk" – kiabálták például. A menet elején kifeszített molinón ez állt: „Nem, a francóista ellenreformra." 

José Ignacio Wert oktatási miniszter a spanyol parlament folyosóján, újságírói kérdésre úgy kommentálta a helyzetet, hogy szerinte a sztrájkban való részvétel összességében csekély, és vannak olyan területei az országnak, ahol egészen jelentéktelen. A sztrájkot szervező Hallgatói Önkormányzat ezzel szemben azt közölte, hogy átlagosan 70 százalék felett van a megmozdulás támogatottsága a középiskolások körében, sőt helyenként eléri a 90 százalékot is.

Az érdekképviselet szerint a tavaly elfogadott oktatási törvény sokaktól elzárja a tanulás lehetőségét. Számításaik szerint ebben a tanévben 45 ezren nem tudtak egyetemre menni, mert nem volt rá pénzük. „Ez visszaviszi az országot az 1950-es évekbe, a Franco-diktatúra idejére, amikor csak a gazdagok gyerekei tanulhattak, ami pedig növeli az olcsó és szakképzetlen munkaerőt" – mondta korábban Ana García főtitkár.

Csütörtökön a tiltakozó akció fő eseményeként felvonulást szerveznek Madridba, amely az oktatási minisztérium épületénél ér majd véget, és amelyre a diákok mellett szülőket és tanárokat is várnak. A tiltakozó akciót támogatja néhány szakszervezet és több baloldali parlamenti párt is. A spanyol törvényhozásban komoly viták előzték meg a jogszabály – elnevezése szerint az oktatás minőségét javító törvény (Lomce) – elfogadását. Tavaly novemberben szavazták meg, kizárólag a kormányzó Néppárt (PP) támogatásával.

Kimaradt?