Hadba szállhat a Google és a Facebook az ISIS ellen

Internetes óriáscégek segítségét kéri Brüsszel a terrorizmus és az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szervezet elleni harcban - közölték szerdán európai uniós tisztségviselők – írja a hvg.hu.

Az utóbbi időben több fiatal európai muszlim utazott Szíriába és Irakba, hogy szélsőséges csoportokhoz csatlakozhasson, és szakértők attól tartanak, hogy radikalizálódásukban szerepet játszhattak az interneten keresztül megosztott információk is. A huszonnyolc EU-tagállam belügyminiszterei és az Európai Bizottság munkatársai Luxemburgban egyeztetnek a témában olyan jelentős internetes vállalatok, mint a Google, a Facebook és a Twitter közösségi oldalak, valamint a Microsoft szoftvercég képviselőivel.

Az Európai Bizottság szóvivője közölte, a résztvevők megvitatják, milyen kihívásokat teremt a terroristák online jelenléte, és erre milyen technikai és politikai válaszok adhatóak. A közösségi média a dzsihadisták egyik leghatékonyabb eszközévé vált, amellyel világszerte meg akarják félemlíteni ellenfeleiket, szimpatizánsokat gyűjthetnek, és további tagokat toborozhatnak.

Az elmúlt néhány hétben az IÁ több külföldit - James Foley és Steven Sotloff amerikai újságírókat, a brit David Haines segélymunkást, valamint Hervé Gourdel francia hegymászót - fejezett le, és kivégzésükről videofelvételt tett közzé a világhálón. Ennek ellenére az internetes óriáscégek ritkán blokkolják a szélsőségesek által feltöltött internetes tartalmakat, mivel az általuk működtetett oldalakra inkább a tartalmak megosztását lehetővé tevő platformokként tekintenek, és attól tartanak, hogy a megjelenés korlátozása a szólásszabadságra nézve is következményekkel járhat.

Az EU terrorellenes ügyekben illetékes koordinátora szeptemberben az AFP francia hírügynökségnek arról számolt be: mintegy háromezer európai utazott Irakba és Szíriába, hogy az IÁ kötelékében harcolhasson.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?