Egy kalap alá vették Orbánt Pontával a washingtoni bírálatok?

Bár nem nevezte meg őket, elemzők szerint egyértelműen Victor Ponta román és Orbán Viktor magyar miniszterelnököt bírálta az Európai Politikai Elemző Központban tartott beszédében Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár-helyettes.

Keményen támadta Victoria Nuland európai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár-helyettes csütörtökön azokat a közép-európai politikusokat, akik „éjjel a NATO 5. cikkelyével takarózva nyugodtan alszanak”, nappal pedig korlátozzák a sajtót és a civil társadalmat, oltalmuk alá veszik a korrupt parlamenti képviselőket és az illiberális államot építik.

Az amerikai diplomata nem nevezte meg ezeket a politikusokat, ám az Euobserver szerint egyértelműen Orbán Viktornak üzent. A HotNews és a Gândul szerint pedig Nuland a magyar miniszterelnök mellett Victor Ponta román kormányfőre is utalt. Ezt támasztja alá a román hírportál szerint, hogy az államtitkár-helyettes Kelet-Európa rákfenéjének nevezte a korrupciót és a demokratizálódás visszaesését.

A HotNews felidézi, hogy ezekben a napokban hatalmas korrupciós botrány körvonalazódik Romániában. A Microsoft-dosszié néven ismert ügyben kilenc volt miniszter ellen indítana eljárást az ügyészség, ám nagy részük esetében ehhez a parlamentnek is hozzá kell járnia, a törvényhozói testület pedig az ellenzék szerint halogatja a döntést.

Nuland egy washingtoni agytröszt, az Európai Politikai Elemző Központban (CEPA) csütörtökön beszélt arról, hogy Közép-Európai ismét az "értékeink" megvédéséért folytatott háború frontvonalában áll, és szerinte ezt a harcot kívül és belül is meg kell vívni. A hvg.hu által idézett Euobserver szerint nem mondta ki Orbán nevét, de utalt arra, hogy a magyar miniszterelnök bírálta az oroszok elleni uniós szankciókat.

Az amerikai államtitkár-helyettes utalt Orbán Viktor júliusi tusnádfürdői beszédére is, amelyben arról értekezett, hogy illiberális államot kíván építeni. Nuland szerint annak ellenére, hogy az európai vezetők hasznot húznak az uniós és a NATO-tagságból, úgy tűnik, egyesek közülük elfelejtették, hogy ezek az intézmények milyen értékeken alapulnak. "Azt kérdezem ezektől a vezetőktől, hogyan képesek a NATO 5. cikkelyével takarózva aludni éjszaka, miközben nappal az illiberális demokráciát építik, felkorbácsolják a nacionalizmust, korlátozzák a szabad sajtót, és démonizálják a civil társadalmat" - mondta a diplomata.

Az amerikai diplomata azt követően bírálta áttételesen a magyar kormányt, hogy szeptember 23-án Barack Obama amerikai elnök név szerint is említette Magyarországot azon államok között, amelyek megpróbálják megfélemlíteni a civil szervezeteket.

Kimaradt?