Merkel Athénban: Görögország „vérzik" és tiltakozik

Közel 30 ezren tiltakoztak Angela Merkel német kancellár látogatása és a görög kormány megszorító csomagja ellen Athénban. Délelőtt a hatóságok több embert őrizetbe vettek, komolyabb rendbontás nem történt.

A német vezető dél körül érkezett meg az athéni repülőtérre, ahol Antonisz Szamarasz görög kormányfő katonai tiszteletadással fogadta. A repülőtérről a belvárosba vezető utat a haladási irányban lezárták a kancellárt szállító gépkocsioszlop számára.

Eközben Athén központjában megkezdődtek a szakszervezetek és több ellenzéki párt, köztük a Radikális Baloldali Front (Sziriza) és jobboldali nacionalista csoportok felhívására szerveződött tüntetések.

A görög parlament előtti téren a rendőrség becslése szerint mintegy 30 ezren gyűltek össze. A tömeg a kemény takarékossági csomag ellen tiltakozott, és részben Angela Merkelt teszi felelőssé a munkanélküliségért és a görög gazdaság zsugorodásáért.merkel1

Két SS-tisztnek öltözött férfi egy terepjáróval hajtott a parlament épülete elé, majd kiszálltak és azt kiabálták "Kifelé, Merkel!". A kormányzati palota közelében a Merkelt szállító konvoj elhaladása idejére több környékbeli irodából az utcára vonultak a munkavállalók.

"Ez a látogatás provokáció ez után a rengeteg megszorítás után. (Merkel) azért jött ide, hogy megnézze, mit tud megvásárolni Görögországban" - mondta az egyik irodai dolgozó.
A szintén a belvárosban található Omonia téren a Kommunista Párt több ezer híve sereglett össze. "Népfelkelést a takarékossági csomag ellen" - skandálták. A NET állami televízió tudósítása szerint mintegy kéttucatnyi fiatalt a helyszínen őrizetbe vett a rendőrség.

„A fáradságos út meghozza az eredményt"

Az a fáradságos út, amelyre Görögország rátért, meghozza a kívánt eredményt - jelentette ki a német kancellár Athénban. Hozzátette: azt szeretné, hogy Görögország az eurózóna tagja maradjon. Angela Merkel Antonisz Szamarasz görög kormányfővel tárgyalt. merkel2

A megbeszélést követően tartott sajtótájékoztatón az athéni kormány által elfogadott megszorító intézkedésekre utalva kijelentette: Athén már "sok mindent elért", és úgy látja, hogy a reformok jelentősen felgyorsultak.

Szamarasz azt mondta: Görögország "vérzik", de tartja magát a megígért reformokhoz, és eltökélt szándéka az euróövezetben maradni.

Salamon Márton László: a Merkel-látogatás olaj a tűzre. „Európa- és Németország-ellenes görögországi közhangulatban olaj a tűzre Angela Merkel keddi látogatása – a görögök a német kancellárt tartják az első számú közellenségnek amiatt, hogy a közvélekedés szerint a lakossági megszorításokat elsősorban a németek szorgalmazására foganasították" – nyilatkozta lapunknak Salamon Márton László, Románia szaloniki főkonzulja. A diplomata emlékeztetett arra, hogy hazai bírálói szerint a Szamarasz-kormány szolgamód teljesíti a Brüsszelből, és főleg Berlinből érkező utasításokat, ami mélyen sérti a híres görög büszkeséget. „A görögök egyébként pesszimisták a koalíciós kormány által foganatosított intézkedések hatékonysága tekintetében. Ami a kilátásokat illeti, még a derűlátóbbak szerint is csak két-három év múlva kezd ismét felfelé ívelni a görög gazdaság, és vele együtt a lakosság életszínvonala" – magyarázta. Szerinte kérdés, hogy addig is milyen mértékű zuhanásra lehet számítani, hiszen a válság kezdete óta eltelt szinte öt év alatt az ország három-négy évtizednyit fejlődött vissza időben: a nemzeti össztermék egyetlen év alatt annyit csökkent a válság idején, amennyit hét év alatt nőtt a fejlődés évtizedeiben. Gazdasági elemzők szerint ebben a ritmusban két év múlva már nem lesz mit megmenteni, általános lesz a leszegényedés, ami már ezen a télen is éreztetni fogja hatását: egyre szélesebb az a lakossági réteg, amely képtelen kiegyenlíteni a fűtésszámlákat. Salamon elmondta: Görögországban a legelterjedtebb a gázolajas fűtés, a fűtésre használt gázolaj ára pedig idén a literenkénti 0,9 eurós árról várhatóan 1,4 euró körüli árra emelkedik, miután tavaly ősszel 0,6 euróról emelkedett 0.9-re. „És ez csak egy egyszerű példa arra, hogy mekkora ritmusban épül le a vásárlőerő, a jövedelmek 30-40 százalékos csökkenéséről nem is beszélve. A tavernák, bárok, szórakozóhelyek ennek ellenére zsúfoltak – észrevételezi a kevésbe figyelmes látogató, ez azonban csak a látszat, hiszen csak a forgalmas, közismert turistahelyekre igaz a megállapítás, a kevésbe központi fekvésű szórakozóhelyek, vendéglátóegységek – amelyek korábban szintén nagy forgalmat bonyolítottak – sorra zárják be kapuikat" – jelentette ki. Salamon szerint a görögök kultúrájában van az eleven társadalmi élet. „Ha egy görögnek öt eurója van csak a zsebében, nem kenyérre költi, hanem kiül egy teraszra és elszopogat egy sört vagy egy pohár bort, és lefekszik éhesen" – fogalmazott a főkonzul.

Kimaradt?