Kanadában és az Egyesült Államokban szeptemberi hó hullott

Szinte alig vagyunk túl szeptember első harmadán, de már másodszor havazott Észak-Amerikában. A szeptember elejei havazás még csak a hegyeket fehérítette ki, azonban a mostani havazás már az alacsonyabban fekvő területeken is megmaradt - írja a Síelők.hu. Most még „csak" 10-20 centiméteres adag érkezett.

Szeptember másodikán a kanadai és az amerikai hegyek kaptak már a havazásból. Az USA-ban a Sziklás-hegységben (Wyoming állam) 2700 méteres magasság felett hullott a hó, Kanadában Alberta tartományban már kissé lejjebb ereszkedett a hóhatár, Banff környékén már 1600 méteren is megérkezett az első hó.

A szeptember 8-9-i havazás érdekessége, hogy az alacsonyabban fekvő településekre is jutott, valamint 24 órával korábban még kellemes nyári hőmérsékleteket mértek. Calgary, a kanadai nagyváros hőmérője vasárnap még 25,6 fokot mutatott. Aztán egy hatalmas eséssel 0 fok közelébe csökkent a hőmérséklet és az 1048 méteren található metropoliszban és környékén 12-20 cm hó hullott. A havazás komoly fennakadásokat okozott a város életében, a kidőlt fák miatt 30 000 lakás maradt áram nélkül.

https://www.youtube.com/watch?v=YZNgZb5LhD4&feature=player_embedded

Persze a mostani havazás még nem jelenti a tél kezdetét. Calgaryban is lassan visszatér az időjárás a normális medrébe, a hétvégére már ismét 15-16 fokot jósolnak. A sokéves átlag szerint itt szeptemberben 18 fok az átlaghőmérséklet. 

Az USA-ban is havazott, most már több helyen a múltkorihoz képest. Az általában már októberben síelhető síterepek Colorado államban már most fehérlenek, sok helyen úgy tervezik, hogy két hét múlva beindítják a hóágyúkat.

Kimaradt?