Újra jelöltetné magát Torontó elvonóra küldött polgármestere

Két hónapos alkohol- és drogelvonókúra után visszatért hétfőn hivatalába Rob Ford, Torontó első embere, készen állva arra, hogy ősszel másodszorra is versenybe szálljon Kanada legnagyobb városának polgármesteri székéért. A kanadai és az amerikai médiában korábban több olyan felvételt tettek közzé Fordról, amelyen valamilyen tiltott szert használ. Legutóbb áprilisban bukkant fel egy videó, amelyen a politikus állítólag crack kokain szívása közben látható.

A felvételek nagy port kavartak. A politikus bevallotta, hogy kábítószert és alkoholt fogyasztott, és áprilisban bejelentette, elvonókúrára megy. A 45 éves polgármester mintegy egy évvel ezelőtt vált világszerte hírhedtté, amikor egy kábítószerárus, Mohamed Siad a kanadai és az amerikai sajtónak eladásra kínált fel egy videót, amelyen Ford crackezett. A politikus előbb hónapokig tagadta, hogy kábítószerezett volna, majd - miután a rendőrség is a felvétel birtokába jutott - elismerte, hogy részegen így tett, de azt is hangoztatta, hogy nem függő.

Fordot a legnépesebb kanadai város önkormányzati tanácsa tavaly novemberben, egy bohózatba illő jelenetekkel tarkított ülésén csaknem minden jogkörétől megfosztotta. Ez azonban nem vette el a kedvét attól, hogy ismét elinduljon az elöljárói posztért. Doug Ford, a polgármester bátyja hétfőn megerősítette, hogy fivére folytatja a kampányt.

Torontóban október 27-én tartanak polgármester-választást. A Forum Research nevű kutatóintézet legutóbbi felmérése azt mutatta, hogy Rob Ford támogatottsága valamelyest elmarad Olivia Chow mögött, aki a tragikus hirtelenséggel elhunyt Jack Layton, az Új Demokrata Párt korábbi vezetőjének özvegye.

Kimaradt?