Irakért összefoghat Irán és Amerika

Nem katonai beavatkozásról van szó, de a nemzetközi jog keretein belül Irán kész támogatni az iraki szunniták elleni harcot. Irán még az USA-val is összefoghat.

Irán nem avatkozik be, de a nemzetközi jog keretein belül kész segítséget nyújtani az iraki kormánynak a szunnita szélsőségesek elleni harcban - mondta szombaton Haszan Róháni elnök, hozzátéve ugyanakkor, hogy Irak eddig nem kért támogatást.

"Minden lehetséges módon támogatni fogjuk és tanácsokkal látjuk el Irakot, de katonai beavatkozásról nincs szó" - jelentette ki Teheránban. Iránnak nincsenek csapatai Irakban és a jövőben sem lesznek - mondta. Az Irakkal való együttműködésnek nincsenek korlátai a nemzetközi jog keretein belül - tette hozzá.

Előzőleg a The Wall Street Journal című amerikai lap iráni forrásokra hivatkozva arról írt, hogy Irán három zászlóaljat a szomszédos Irakba küldött az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) szunnita szélsőséges iszlám szervezet ellen.

A televízióban élőben sugárzott sajtótájékoztatóján Róháni elképzelhetőnek nevezte, hogy hazája együttműködjön az Egyesült Államokkal a biztonság helyreállításában Irakban, ha azt tapasztalja, hogy Washington szembeszáll a "terrorista csoportokkal Irakban és máshol" a régióban. 

Róháni kitért az iráni nukleáris programról Teherán és a hatok - az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai, valamint Németország - között folyó egyeztetésekre is, és annak a véleményének adott hangot, hogy a tárgyalások befejeződhetnek a kitűzött időpontig. A még nyitott kérdéseket jó szándékkal és rugalmassággal meg lehet oldani - mondta. Hozzátette, ha július 20-áig mégsem sikerül megállapodásra jutniuk, az nem jelenti a diplomáciai folyamat végét, és Irán a tárgyalásokat látja az atomvita lezárása legjobb módjának. 

A hatok teljes köre június 16. és 20. között Bécsben tartja következő tárgyalását Teheránnal. A megbeszéléseken Irán a tervek szerint bemutatja a végleges megállapodás tervezetét, ehhez azonban előbb rendezni kell többek közt az araki nehézvizes reaktor, valamint a centrifugák számának kérdését.

Kimaradt?