Emigráns rokonai miatt több kínai hivatalnokot megbüntettek

Több mint 250 olyan hivatalnokot büntettek meg a dél-kínai Kuangtung tartományban, akiknek családtagjai, feleségük vagy gyermekük külföldre emigrált – számolt be a kínai média a tartományi pártbizottság közleménye nyomán pénteken.

Az illetők büntetése többnyire lefokozás vagy más pozícióba helyezés. Kilencen voltak közülük korábban kiemelt vezetői posztokon. A pártbizottság szerint a régióban szinte valamennyi érintettet elérte a párt adminisztratív igazságszolgáltatása. Tungkuan városban 127 tisztségviselőt, Csiangmenben 128-at mozdítottak el pozíciójukból. Valamennyien lemondhatnak arról, hogy valaha is előléptetik őket.

A megosztott családok központilag üldözendőnek kikiáltott gyakorlata ellen Kuangtung úgy vette fel a harcot, hogy választás elé állította az érintett (Kínában luokannak nevezett) állami, kormányzati, pártalkalmazottakat, hogy vagy hazahívják a családtagjaikat, vagy számolniuk kell a büntetéssel.

A luokanokat hivatalosan nem tartják bűncselekményekkel gyanúsított személyeknek, még ha a közvélemény szerint azokhoz a pénzekhez, amelyek által lehetőségük nyílt családtagjaik kivándoroltatásához, külföldi letelepítéséhez, gyermekük ottani taníttatásához, nem tisztességes úton jutottak is. E magatartás elleni fellépés hivatalos indoklása mindazonáltal az, hogy ez „a státusukkal nem összeegyeztethető".

A Cajcsing című gazdasági, pénzügyi magazin egy tavalyi jelentésében azt írta, hogy az elmúlt évtizedben folyamatosan nőtt a luokanok által külföldre utalt pénz összege. A leleplezettek birtokában átlagosan 5 millió jüan volt. A kínai központi bank 2011-ben közölt jelentésében idézi a társadalomtudományi akadémia kutatását, amely szerint 1990-től körülbelül 18 ezer párt-, illetve kormányhivatalnok, állami hivatali vagy vállalati vezető tisztségviselő hagyta el az országot, és velük együtt 800 milliárd jüannak is nyoma veszett.

Kimaradt?