Magyarországi hadgyakorlatra hívják a román katonákat

Magyar részről több NATO-, illetve a NATO-val partneri viszonyban levő országnak felajánlották, hogy katonákkal vegyenek részt jövőre egy zászlóalj harccsoport méretű magyarországi gyakorlaton - közölte újságírókkal Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke csütörtökön Brüsszelben, miután részt vett előbb az EU-, majd a NATO-országok vezérkari főnökeinek összesen három napot felölelő tanácskozásán.

A magyar vezérkari főnök a brüsszeli tanácskozáson bejelentette, hogy a NATO-tagok közül a szomszédoknak - Romániának, Szlovákiának, Szlovéniának és Horvátországnak -, a partner országok közül pedig szintén térségbeli országoknak, nevezetesen Ausztriának, Szerbiának, Montenegrónak és Ukrajnának ajánlja fel Magyarország a 2015-ben tartandó nemzeti gyakorlatán való részvételt. Egyúttal magyar részről azt is javasolják, hogy ezt a gyakorlatot kapcsolják össze a Trident Juncture 2015 nevű, nagyobb szabású NATO-gyakorlattal.

"Közös egyetértésben alkalmazható, megfogható, gyorsan bevethető, reagálásra képes katonai erőkre van szükség, és ezt szolgálja az európai harccsoportok kialakítása" - fogalmazott újságíróknak nyilatkozva Benkő Tibor.

Szerinte az orosz magatartás tanulságainak fényében nem biztos, hogy helyénvaló volt az a korábbi felfogás, amely mind a NATO-ban, mind a magyar katonai stratégiában érvényesült, és "elkényelmesítette a döntéshozókat", nevezetesen annak a hangsúlyozása, hogy a belátható jövőben nem áll fenn hagyományos támadás veszélye. Ez a tétel bizonyára ma is igaz, de ami a Krímben történt, az nem is hagyományos eszközökkel végrehajtott bekebelezés volt - jegyezte meg a vezérezredes.

Beszámolt arról is, hogy a brüsszeli tanácskozáson elhangzott adatok szerint Oroszország 2008 óta 50 százalékkal növelte, a NATO viszont összességében 20 százalékkal csökkentette katonai kiadásait, ami a továbbiakban már vállalhatatlan tendencia.   

Az EU-országok vezérkari főnökeinek még kedden megtartott ülésén áttekintették az uniós katonai műveleteket. A bosznia-hercegovinai EUFOR Althea művelettel kapcsolatban Benkő Tibor elmondta: a résztvevők megállapítása szerint a nyugat-balkáni országban elhúzódó folyamatnak ígérkezik a békefenntartás. Továbbra is szükség van a nemzetközi erőkre, mert nem lehet kizárni akár lázongások eshetőségét sem az év végén esedékes választások nyomán. Adott esetben - tette hozzá a magyar vezérkari főnök - arra is szükség lehet, hogy megerősítsék az EUFOR Althea műveletet.

Kimaradt?