Lemondott a miniszterelnök a dél-koreai kompbaleset miatt

Bejelentette lemondását vasárnap a dél-koreai miniszterelnök. Csung Hong Von az április 16-i súlyos kompbaleset utáni hibás kormányintézkedésekkel indokolta távozását.

A politikus bocsánatot kért a kormány nevében a baleset és az azt közvetlenül követő, legkevésbé sem hatékony intézkedések miatt. Amikor Csung Hong Von gyászoló szülőket keresett fel, kifütyülték és volt, aki vizes palackot dobott felé.

Úgy fogalmazott, hogy túl nagy terhet róna a kabinetre, ha ő tisztségében maradna. „Az a helyes, ha vállalom a felelősséget, és lemondok" - jelentette ki sajtótájékoztatóján. A politikus bocsánatot kért a kormány nevében a baleset és az azt közvetlenül követő, legkevésbé sem hatékony intézkedések miatt.

Csung Hong Von 2013 márciusa óta volt Dél-Korea miniszterelnöke. Dél-Koreában az elnök kezében összpontosul a végrehajtó hatalom, így Csung Hong Von lemondása vélemények szerint valójában csak jelképes lépés. Pak Gun Hje elnök egyelőre nem szólalt meg, így azt sem tudni, hogy elfogadja-e miniszterelnökének lemondását.

Az ázsiai ország kormányát és a miniszterelnököt, valamint az illetékes hatóságokat heves bírálatok érték a baleset miatt. Amikor Csung Hong Von gyászoló szülőket keresett fel, kifütyülték és volt, aki vizes palackot dobott felé. A szerencsétlenség óta eltelt időben az indulatok nem csitultak, a kormányra az áldozatok hozzátartozóinak egyre nagyobb dühe zúdul. A gyászolók azzal vádolják az ország vezetését, hogy nem tett eleget szeretteik biztonságáért és megmentéséért.

A balesetben több mint 300-an, főként diákok és tanárok haltak meg vagy tűntek el. Az azonosított áldozatok hivatalos száma vasárnap 187-nél járt. A túlélők mindössze 174-en vannak.

Kapcsolódók

Kimaradt?