Washington és Moszkva kölcsönösen fenyegetik egymást

Felszólította az amerikai kormányzat szombaton Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy ne tegyen további olyan lépéseket, amelyek megrendíthetik Ukrajna stabilitását.

Bejelentették azt is, hogy Joe Biden alelnök április 22-én Kijevbe utazik, hogy megerősítse, az Egyesült Államok a demokratikus és egységes Ukrajnát támogatja. Az alelnök az ukrán vezetéssel és civil szervezetek vezetőivel is találkozik majd.

Laura Lucas Magnuson, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője elmondta, Barack Obama amerikai elnök kormányzatát nagyon aggasztják a kelet-ukrajnai városokban zajló események, amelyek megítélésük szerint a Krím orosz bekebelezése előtti történésekre emlékeztetnek.

Mint fogalmazott, a térségben „oroszbarát szakadárok, érzékelhetően Oroszország támogatásával, erőszakra és szabotázsra buzdítanak, és az ukrán állam destabilizálásán dolgoznak”. A szóvivő „a stabilitást veszélyeztetető erőfeszítések abbahagyására” szólította fel Putyint, és óva intett attól is, hogy Moszkva újabb katonai beavatkozást hajtson végre.

Az amerikai külügyminisztérium megerősítette, hogy a John Kerry szombaton ismét beszélt orosz kollégájával, Szergej Lavrovval telefonon. Arra figyelmeztette őt, hogy „újabb következményei” lesznek, ha Oroszország nem vonja vissza csapatait az ukrán határ közeléből. Azt egyelőre nem tudni, pontosan milyen következményekre gondolt.

Az orosz külügyminisztérium közleménye szerint Lavrov is figyelmeztette Kerryt, mégpedig arra: ha a kijevi vezetés erőt alkalmazna Délkelet-Ukrajnában, az meghiúsítaná az ukrán válsággal kapcsolatos együttműködés jövőjét, beleértve a Genfben tervezett négyoldalú találkozót is. Lavrov úgy értékelte, hogy az ukrán vezetés „képtelennek bizonyul felelősen kezébe venni az ország sorsát”.

Kapcsolódók

Kimaradt?