Eredménytelen volt Kerry és Lavrov egyeztetése

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter négy órán át tárgyalt amerikai kollégájával, John Kerryvel az ukrajnai helyzetről. Lavrov konstruktívnak nevezte az eszmecserét, az orosz külügyminiszter a többi közt kijelentette: együtt fognak működni az új ukrán kormánnyal.

Washington és Moszkva keresni fogja a közös "érintkezési pontokat" az ukrán válság rendezése érdekében, és együtt fog működni az ukrán kormánnyal - jelentette be hétfőre virradóra Párizsban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután négy órán át tárgyalt amerikai kollégájával, John Kerryvel.

A késő éjszakába nyúló megbeszélés után Lavrov azt hangoztatta, hogy "nagyon konstruktív" volt kettejük eszmecseréje, amelyet elsősorban az ukrajnai helyzetnek szenteltek.

Kerry sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy az Egyesült Államok álláspontja egyértelmű: továbbra is "törvényellenesnek és illegitimnek" tartja Oroszország krími intézkedéseit. Kerry szerint az ukrán válság okát illetően eltérő a véleményük, de mindketten a helyzet diplomáciai úton történő rendezése mellett szállnak síkra. Lavrov szerint abban állapodtak meg, hogy a rendezés érdekében keresni fogják az "érintkezési pontokat".

"Megvitattuk a(z ukrán) alkotmányos reformot, amely mellett kiállunk az amerikaikkal együtt, és amely végrehajtása iránt - ahogyan én értem - elkötelezte magát az ukrajnai hatalom" - mondta Lavrov.

A moszkvai politikus szerint Ukrajna esetében "az egységes állam modellje" nem működik, de sem Oroszország, sem az Egyesült Államok nem erőltethet rá semmilyen megoldást. Moszkva meggyőződése szerint Ukrajnában a föderalizációnak az alkotmányos reform nagyon fontos összetevőjének kell lennie.

"A legfontosabb az, hogy biztosítsuk Ukrajna egységét, figyelembe véve kivétel nélkül minden régió érdekeit. Ahhoz, hogy Ukrajna egy országként működjön, kompromisszumra, konszenzusra kell jutnia minden régiónak" - mondta Lavrov.

A föderalizációval kapcsolatos orosz felvetésről Kerry azt mondta, hogy erről Kijevnek kell döntést hoznia, de természetesen figyelembe kell venni Oroszország véleményét, amelynek régmúltra visszanyúló kapcsolatai és saját érdekei vannak Ukrajnával.

"Megállapodtunk abban, hogy együtt fogunk működni az ukrán kormánnyal, tágabb értelemben az ukrán néppel, az olyan elsődleges fontosságú intézkedések meghozatalában, mint a nemzeti kisebbségi és nyelvhasználati jogok érvényesítése, a provokátorok lefegyverzése, az alkotmányos reform véghezvitele, illetve a szabad és tiszta választások megrendezése elfogulatlan nemzetközi megfigyelés alatt" - mondta Lavrov, összegezve a kétoldalú megbeszélésen elhangzottakat.

 

Kimaradt?