Kijev ultimátumot intézett a krími vezetéshez

Ukrajna kilép a Független Államok Közösségéből (FÁK) - jelentette be szerdán Andrij Parubij, a kijevi nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára. Olekszandr Turcsinov ügyvivő államfő ultimátumot intézett a krími vezetéshez.

Andrij Parubij, a kijevi nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára szerdán közölte, Ukrajna úgy döntött, hogy kilép a Független Államok Közösségéből (FÁK) és a vízumkötelezettséget ír elő a beutazó oroszok számára. A FÁK több volt szovjet köztársaság együttműködési szervezete Oroszország dominanciájával. Parubij azt is bejelentette, hogy Ukrajna azt kéri az ENSZ-től, hogy nyilvánítsa demilitarizált övezetté a Krím területét, és hozzon intézkedéseket, hogy az orosz erők elhagyják a félszigetet.

Ukrajna szerdán korábban csak annyit közölt, hogy visszaadja a FÁK soros elnöki tisztét, és fontolóra veszi, hogy van-e értelme a továbbiakban is részt vennie a szervezet munkájában. Mint közölték, Ukrajna úgy érzi, hogy a FÁK a posztszovjet térségben az együttműködés és a konfliktusos helyzetek rendezése helyett egyes tagállamok, köztük az Oroszországi Föderáció érdekérvényesítő eszközévé vált.

Olekszandr Turcsinov ukrán házelnök, ügyvivő államfő szerdán ultimátumot intézett a krími szakadár vezetéshez: három órát adott nekik arra, hogy szabadon engedjék az összes túszul ejtett ukrán katonát és civil személyt, s abbahagyják a provokációkat a félszigeten.

Sajtószolgálatán keresztül közölte, hogy figyelmeztették az orosz katonákat és a krími kormányt: amennyiben kijevi idő szerint este kilenc óráig nem hagynak fel mindenféle provokációval az ukrán katonákkal szemben, valamint nem engedik szabadon a szerdán őrizetbe vett Szerhij Hajduk ellentengernagyot, az ukrán haditengerészet parancsnokát, továbbá minden foglyul ejtett katonát és polgári személyt, akkor a kijevi vezetés megteszi a megfelelő intézkedéseket, beleértve "technikai és technológiai jellegűeket" is.

A nagyszámú orosz kisebbség által lakott, de Ukrajnához tartozó Krím félszigeten vasárnap tartottak népszavazást arról, hogy a terület csatlakozzon-e Oroszországhoz. A népszavazáson a résztvevők elsöprő többsége, 95 százaléka szavazott az orosz csatlakozás mellett, a választók 85 százaléka ment el szavazni. Vlagyimir Putyin orosz elnök ezután hétfő Moszkvában rendeletben ismerte el szuveráén és független államként a Krími Köztársaságot, kedden pedig aláírták a Krím Orosz Föderációhoz csatolásáról szóló orosz-krími szerződést Moszkvában.

Kapcsolódók

Kimaradt?