Az EBESZ megfigyelői nem jutottak be a Krím félsziget belsejébe

Hosszas próbálkozás ellenére pénteken sem jutottak be az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Ukrajnába küldött nemzetközi megfigyelői a Krím félsziget belsejébe.

A nemzetközi csoport vezetője, Ács Gábor az MTI-nek elmondta: visszatérnek táborukba, Herszonba. Hozzátette: az autonóm köztársaság határán az el nem ismert krími kormány ellenőrzési pontokat állított fel. Ezeket ismeretlen szervezethez tartozó, egyenruhás fegyveresek őrzik.

Az orosz külügyminisztérium pénteken közleményben bírálta az EBESZ-t, amiért a szervezet megfigyelői a krími hatóságok hivatalos meghívását be nem várva próbáltak bejutni a félszigetre.

Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő pénteken közölte: Ukrajna kész tárgyalni az orosz kormánnyal, de ehhez Moszkvának ki kell vonnia csapatait, és be kell tartania az általa aláírt megállapodásokat . Az ukrán határőrség szerint ugyanakkor a kivonulás helyett Oroszország megduplázta erőit a Krím félszigeten. Jacenyuk leszögezte, hogy "Ukrajna soha nem lesz Oroszország alárendeltje". Arra szólította fel Moszkvát, hogy kezdjen el új típusú kapcsolatokat építeni Kijevvel.

Az esetleges enyhülésnek ellentmond, hogy az ukrán határőrszolgálat szerint már mintegy 30 ezer orosz katona tartózkodik a Krím félszigeten, szemben a hét eleji 15 ezerrel. Kijev szerint a napokban fegyveresek ezrei érkeztek a térségbe, és elfoglalták állásaikat a félsziget különböző pontjain. A félszigetre sikerült bejutnia az ukrán hadsereg egyik különleges egységének is. A 25. dnyipropetrovszki légideszant dandár felderítő-diverziós százada Perevalnoje faluban tartózkodik, körbezárva.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője mindenesetre tagadta, hogy Moszkva irányítaná az ukrajnai eseményeket. Dmitrij Peszkov azt mondta, ennek az ellenkezőjéről van szó: Oroszországtól kértek segítséget, és ezt nem hagyhatja figyelmen kívül.

Putyin péntekre virradóra egyórás telefonbeszélgetést folytatott Barack Obama amerikai elnökkel. A Fehér Ház szerint Obama a diplomáciai rendezésre próbálta rávenni Putyint, de a Kreml szerint a beszélgetés során felszínre kerültek a válság megítélésével és okaival kapcsolatos nézeteltérések.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?