Kijev akadályokat görget a krími referendum útjába

Nem reális és nem legitim a március 16-ra kitűzött népszavazás a Krím félsziget jogállásáról a kijevi Központi Választási Bizottság (CVK) alelnöke szerint. Andrij Mahera a Kanal 5 ukrán televíziónak nyilatkozva kifejtette: ilyen rövid idő alatt nem lehet összeállítani a választói névjegyzéket, és jelenleg Ukrajnában nincs meg a törvényi háttere sem annak, hogy helyi népszavazásokat tartsanak.

Mahera szerint a Központi Választási Bizottság úgy döntött, nem engedélyezi a hozzáférést a krími és a szevasztopoli választók adatait tartalmazó hivatalos adatbázisokhoz. "Az állami névjegyzék nélkül nem tudják összeállítani a választói névjegyzéket, illetve az nem olyan lesz, amilyet a törvény előír" – mondta Andrij Mahera.

A CVK alelnöke szerint Ukrajnában jelenleg a helyi népszavazásoknak nincs törvényi alapjuk. Mahera úgy vélte, a krími parlament "kétségbeesésében" döntött úgy, hogy referendumot tart az Oroszországhoz való tartozásról.

A jövő vasárnapra kiírt referendumon a krímieknek két kérdésről kell dönteniük: "1.) Támogatja-e, hogy a Krím az Oroszországi Föderáció jogalanyaként egyesüljön Oroszországgal? 2.) Támogatja-e, hogy ismét hatályba lépjen a Krími Köztársaság 1992-es alkotmánya, amelynek értelmében a Krím Ukrajna része?"

Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő csütörtökön tévébeszédében illegálisnak és bohózatba illőnek nevezte a népszavazást, az Ukrán Biztonsági Szolgálat pedig nyomozást indított a krími parlamenti döntés ügyében.

Kimaradt?