Elnyelhetett a tenger 12 embert a görög partoknál

Tizenkét illegális bevándorló tűnt el Görögország partjainak közelében hétfőn, amikor a parti őrség által vontatott hajójuk felborult az Égei-tenger délkeleti részén.

Az athéni hajózási és tengerészeti minisztérium közleménye szerint a szerencsétlenül járt halászbárkán összesen 28 bevándorló tartózkodott, közülük 16-ot kimentettek a tengerből. Az eltűnteket a hatóságok jelenleg is keresik.

A baleset Farmakoníszi szigetének közelében történt. A parti őrség járőrhajója hétfőn hajnalban a sziget közelében bukkant rá a hánykolódó halászbárkára, amelynek vélhetően elromlott a motorja.

A hatóságok emiatt megpróbálták bevontatni a hajót Farmakoníszi egy kikötőjébe, de 2,5 kilométerre a parttól két bevándorló beleugrott - más jelentések szerint beleesett - a tengerbe. A hajón tartózkodók két társuk segítségére igyekeztek, de a hirtelen sürgés-forgás miatt a bárka felborult.

Görögország földrajzi elhelyezkedéséből adódóan az afrikai és ázsiai fegyveres konfliktusok elől a jobb élet reményében Európába menekülők egyik fő belépési pontja az Európai Unió területére. Ugyanakkor az általában rossz állapotú lélekvesztőkön érkezők gyakran a tengerbe fulladnak.

A földközi-tengeri illegális migráció kezelése a görög EU-elnökség egyik fő napirendi pontja. A kérdés azután került a társadalmi-politikai vita középpontjába Európában, hogy tavaly az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigetének partjainál több száz illegális bevándorló vesztette életét egy hajótörésben.

Kimaradt?