Schengen-csatlakozás: Bulgária igen, Románia nem

Az EU döntéshozóinak legfrissebb nyilatkozatai arra utalnak: idén nem születik döntés Románia schengeni csatlakozásáról, míg Bulgária várhatóan bebocsátást nyer a belső határok nélküli európai övezetbe.schengen

Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso hétvégi szófiai látogatásán méltatta Bulgária felkészültségét a csatlakozásra. Kijelentette, az ország a schengeni térségbe történő integráció valamennyi kritériumát teljesítette. A bizottsági elnök Románia felkészültségéről nem ejtett egy szót sem.

Reding: parlamenti puccs volt Bukarestben

Ezzel szemben az Európai Bizottság alelnöke, Viviane Reding a Le Monde-nak adott hétvégi interjújában úgy fogalmazott: nem lenne meglepve, ha a Románia csatlakozásáról szóló döntést elhalasztanák az EU illetékes testületei.

Ezt az igazságügyi biztos azzal magyarázta, hogy szerinte „egy fajta parlamenti puccs" történt a nyáron Bukarestben, s emiatt az országot nagyon szoros uniós megfigyelés alá kell vonni. „Az Európai Bizottság, az Európai Parlament, a tagállamok és nem utolsó sorban a Nemzetközi Valutaalap közbenjárásával a legnagyobb rosszat sikerült megelőzni Romániában" – magyarázta a francia napilapnak Reding.lisbon reding

A biztos szerint Románia „kisiklásának" megakadályozása nagy mértékben az úgynevezett együttműködési és ellenőrzési mechanizmusnak köszönhető.

Viviane Reding kérdésre válaszolva kijelentette: a schengeni csatlakozásnak nem csak technikai kritériumai vannak. „Sarkalatos kérdés az, hogy bízhatunk-e a román jogállamiságban. A csatlakozás feltétele az igazságszolgáltatás zavartalan működésének garanciája is. Ezért nem lepne meg, ha néhány uniós tagállam elhamarkodott lépésnek tartaná Románia schengeni csatlakozását" – fogalmazott az igazságügyi biztos.

Külügy: Reding kijelentéseinek nincs jogalapja

Vasárnap a román belügyminisztérium „meglepőnek" minősítette, hogy Viviane Reding összekapcsolta az együttműködési és ellenőrzési mechanizmust a schengeni csatlakozás kritériumaival.

Közleményében a minisztérium emlékeztetett arra, hogy a csatlakozásról az Európai unió Bel- és Igazságügyi Tanácsának keretében ülésező belügyminiszterek döntenek egyhangú szavazattal. „Tekintettel arra, hogy az Európai Bizottságnak őrködnie kell a tagállamok uniós csatlakozási szerződései diszkriminációmentes betartása és gyakorlatba ültetése fölött, a testület tagja nyilatkozatainak nincs jogalapja" – olvasható a tárca állásfoglalásában.

A két kelet-európai ország csatlakozásának kérdése az Európai Unió belügyminiszterei tanácsa szeptemberi ülésének egyik napirendi pontja lesz. Románia és Bulgária belépését a schengeni övezetbe elsősorban Hollandia vétózta meg.

Kimaradt?