Rizikós gigasztrájkra készülnek a dél-afrikai aranybányászok

Hatalmas sztrájk készül Dél-Afrikában: ha nem egyeznek meg a bányászszakszervezetek és a bányatársaságok, akkor 90 ezer ember hagyhat fel a munkával kedd este. A szakszervezetek 60 százalékos béremelést akarnak, a bányavállalatok azonban csak 6 százalékot adnának.

A béremelésről folytatott tárgyalások előző héten akadtak meg. Azóta már Jacob Zuma dél-afrikai elnök is arra kérte a vállalatokat és a szakszervezeteket, hogy mindent tegyenek meg, hogy elkerüljék a sztrájkot. Az elnök szerint a sztrájk mindkét félnek rossz, de az országnak is árt, mert visszafogja a gazdasági növekedést.

Becslések szerint az aranybányászok sztrájkja napi 30 millió dolláros bevételkiesést jelentene az országnak. Dél-Afrika a világ egyik legnagyobb nyersanyagexportőre, az ásványi nyersanyagok és fémek exportja adja a teljes éves kereskedelmi bevétel 60 százalékát, míg a bányászati szektor az éves GDP 10 százalékát. A világ ismert aranytartalékainak 50, platinatartalékainak 80 százaléka található az országban.

A bányavállalatok vezetői arra figyelmeztették a munkásokat, hogy a sztrájkok a bányák bezárásához vezethetnek, mert az idén meredeken esett az arany világpiaci ára, és növekedtek a cégek működési költségei is. A 120 ezer dél-afrikai bányász kétharmadát képviselő Bányászok Nemzeti Szakszervezete szerint azonban nem ésszerűtlenek a követeléseik, és kedden este megkezdődik a sztrájk, ha nem lesz megegyezés.

A sztrájk érzékeny téma Dél-Afrikában, miután 2012-ben 34 embert lőtt le a rendőrség egy platinabánya melletti, előre be nem jelentett tüntetés során. A bányászok mellett már 30 ezren sztrájkolnak az autóiparban és 90 ezren az építőiparban, és Jacob Zuma elnök szerint ezek a megmozdulások júniusig 0,3 százalékkal csökkentették az éves gazdasági növekedést.

Kapcsolódók

Kimaradt?