Izrael elvesztette bizalmát az Egyesült Államokban

Izrael egyre kevésbé bízik abban, hogy az Egyesült Államok - állításához híven - szükség esetén akár katonai támadással is megakadályozná az iráni atomfegyver kifejlesztését - jelentette kedden az izraeli közszolgálati rádió egy meg nem nevezett magas rangú tisztségviselőre hivatkozva.

Az illető szerint egyre hiteltelenebbek az erre vonatkozó amerikai biztosítékok.

"Elég csak figyelni az amerikaiak Szíria-politikáját ahhoz, hogy előre lássuk, mire nem lesznek hajlandók Iránban" - jelentette ki. Hozzátette: Izraelnek megvan a katonai képessége ahhoz, hogy "cselekedjen Iránnal szemben, de egyértelmű, hogy amerikai részvétel nélkül kisebb hatást tudna kifejteni".

A tisztségviselő veszélyesnek nevezte Haszan Róháni új iráni elnököt, akinek szerinte "a hitele folyamatosan nő külföldön".

"A Nyugat beleesik Irán csapdájába, Izrael pedig egyre elszigeteltebb lesz" - mondta.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök július közepén egy amerikai tévének adott interjújában figyelmeztetett, hogy a nemzetközi közösségnek nem szabad megbíznia az újonnan megválasztott Róháníban, akit elődjénél mérsékeltebbnek tartanak. Úgy vélte, hogy a mérsékeltségre utaló jelek csak kozmetikázások, Róhání pedig báránybőrbe bújt farkas.

Netanjahu sürgette a nemzetközi közösséget, hogy növelje a nyomást Teheránra gyanús atomprogramjának leállítása érdekében. Jelezte, hogy ha az Egyesült Államok nem lép fel időben Irán atomfegyverhez jutása ellen, akkor Izrael fogja ezt megtenni.

Róháni az eskütétele alkalmából vasárnap megtartott ünnepségen kijelentette, hogy Irán "sohasem akart háborút a világgal", ami utalás volt az izraeli félelmekre, hogy Irán esetleg atomfegyvert vetne be Izrael ellen.

Kimaradt?