„Felejthetetlen” hetet töltött Brazíliában Ferenc pápa

Felejthetetlen hétnek nevezte brazíliai látogatását vasárnap este Ferenc pápa. Az egyházfő a Rio de Janeiró-i Katolikus Ifjúsági Világtalálkozón vett részt, és az egyhetes látogatást mintegy 3 millió fiatal jelenlétében ünnepi szentmisével zárta.

A riói nemzetközi repülőtéren elhangzott búcsúnyilatkozatában Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy felejthetetlen hetet töltött a dél-amerikai országban, köszönetet mondott a vendéglátóknak és az ifjúsági világtalálkozó résztvevőinek.

A 76 éves egyházfő közvetlenül az indulás előtt hangsúlyozta azt is, hogy nehéz szívvel hagyja el az országot, amivel arra a nyitottságra, szívélyességre, vidámságra és lelkesedésre utalt, amit - mint fogalmazott - számos ember, illetve önkéntes részéről tapasztalt.

Nyilatkozatában Ferenc pápa kiemelte, hogy továbbra is rendkívül nagy reménnyel tekint a fiatalokra az egész világon. Jézus Krisztus a fiatalok révén készít elő új tavaszt a világ számára - jelentette ki az egyházfő, aki közép-európai idő szerint hétfő délelőtt érkezik vissza Rómába.

A vasárnap délelőtti szentmisén a pápa az evangélium széles körű hirdetése mellett emelt szót, és egyúttal bejelentette, hogy a következő találkozót 2016-ban Krakkóban tartják.

A látogatást méltatta az olasz sajtó

Sikernek, innovatív egyházi üzenetnek, az új pápa igazi bemutatkozásának tartják az olasz sajtókommentárok a Rio de Janeiróból Rómába hétfőn délelőtt visszatérő Ferenc pápa első apostoli útját.

Nagy sikernek nevezte az egyházfő brazíliai látogatását Federico Lombardi szentszéki szóvivő a Rio de Janeiróban tartott utolsó sajtótájékoztatóján. "Saját latin-amerikai környezetében láttuk Ferenc pápát, számunkra is ez volt igazi megismerésének pillanata" - hangoztatta a szóvivő a Vatikáni Rádióban. Lombardi úgy fogalmazott, hogy Ferenc pápa a "mély tartalmak nagy kommunikátora". Hozzátette, hogy a pápa "eredeti üzenetet adott az ifjúsági találkozónak, mely számára nemcsak a fiatalokról, hanem a fiataloknak otthont adó társadalomról és egyházról is szólt". A szóvivő szerint Ferenc pápa útja megújulásra ösztönözte az egyházat.

Ferenc pápa dinamikus és missziós munkát végző egyházat szorgalmazott, mely "megmelegíti" a szíveket. A pápa megmutatta, hogyan kell nézőpontot váltani: amikor a riói szegénynegyedbe látogatott el, felhívta a figyelmet arra, hogy mások szemével olyasmit láthatunk, amit egyedül nem veszünk észre - vélte a LAvvenire.

Az ifjúsági találkozó Ferenc pápával túllépett eddigi határain és első alkalommal megszűnt nyári ifjúsági esemény lenni. Az egyházfő innovatív szemlélettel teljesen megújította a katolikus fiatalok találkozóját - hangsúlyozta a HuffingtonPost.it. A hírportál szerint a II. Vatikáni Zsinat óta nem mozdult meg egyszerre annyi püspök, mint a Papacabanának átkeresztelt Copacabana tengerpartján, ahol papok és apácák flashmob villámakciót tartottak. "Az új egyházi játszmát kezdeményező Ferenc pápa megnyerte első világbajnokságát hárommillió szurkoló előtt" - fogalmazott a hírportál. Hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa lépései XVI. Benedek szavait idézik, aki február 28-i lemondásakor a bíborosoknak mondott utolsó beszédében kijelentette, hogy az egyház csakis átalakulva él tovább, növekszik és ébred fel a lelkekben.

Kimaradt?