Moszkva az ENSZ bevonásával „tűntetné el” Edward Snowdent

Edward Snowden ügyével az ENSZ emberi jogi főbiztosságának kellene foglalkoznia - jelentette ki szerdán az orosz államfő mellett működő emberi jogi tanács vezetője Moszkvában.

Mihail Fedotov szerint a főbiztosság beavatkozása lenne a legjobb megoldás a kialakult helyzetre. Elmondta, hogy az ENSZ-szervezetnek van irodája Oroszországban és léteznek a megfelelő nemzetközi egyezmények. „Ennek a mechanizmusnak a keretei között kell cselekedni" - közölte a Vlagyimir Putyin elnök mellett működő tanácsadó testület elnöke.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt alkalmazottja, aki az Egyesült Államok titkosszolgálatainak adatgyűjtési gyakorlatáról szivárogtatott ki információkat, harmadik hete a moszkvai Seremetyjevo nemzetközi repülőtér tranzitzónájában tartózkodik. Hongkongból érkezett június 23-án az orosz fővárosba, de útlevelét az Egyesült Államok időközben érvénytelenítette.

Edward Snowden húsznál több országhoz fordult menedékkérelemmel, de többségük elutasította, vagy nem reagált rá hivatalosan. Venezuela, Nicaragua és Bolívia azonban befogadná az amerikai hatóságok elől menekülő informatikust, akit az Egyesült Államokban hazaárulással és kémkedéssel vádolnak. Az amerikai férfi menedékkérelmét azóta Venezuela és Nicaragua megkapta.

Mihail Fedotov, az orosz elnöki emberi jogi tanács vezetője szerint Moszkvának nem érdemes menedékjogot biztosítania Snowden számára, és emlékeztetett arra, hogy a férfi is elutasította ezt a lehetőséget. Vlagyimir Putyin július elsején világossá tette, hogy Snowden csak akkor maradhat Oroszországban, ha felhagy az amerikai érdekeket sértő titkos információk kiszivárogtatásával.

Edward Snowden ügyével az orosz törvényhozás mellett működő emberi jogi biztos is foglalkozik. Vlagyimir Lukin június végén azt mondta, hogy az orosz hatóságoknak egyáltalán nem kellene foglalkozniuk Snowdennel, mégis ezt teszik, és ebben komoly problémát lát.

Kimaradt?