Mindennapossá váltak a melegházasságok Franciaországban

A homoszexuális párok házasságának engedélyezése ellen majdnem fél évig tartó tömegtüntetések ellenére a törvény egy hónappal ezelőtti kihirdetése óta teljesen megnyugodtak a kedélyek Franciaországban: a melegházasság mindennapos eseménnyé vált a polgármesteri hivatalokban, ahol sok pár azért kel egybe, hogy a közösen nevelt gyermeküket a nem biológiai szülő örökbe fogadhassa.

Hivatalos statisztika nem létezik az eddig kötetett melegházasságok számáról, de a törvény szorgalmazói elégedettek azzal, ahogy az elmúlt hónapban az első esküvők feszültségmentesen lezajlottak.

"Több száz pár várt erre évek óta, és heteken át készítette elő a kérelmét" - állítja Nicolas Gougain, a meleg és leszbikus egyesületeket tömörítő inter-LGBT elnöke. Számításai szerint a nagyvárosokban a törvény kihirdetése utáni héten 80-100 kérelmet nyújtottak be. Párizsban egy hét alatt több mint 170 homoszexuális pár jelezte, hogy szeretne összeházasodni, és harminc esküvőt már meg is tartottak júniusban – közölte a fővárosi önkormányzat.

Gougain arra is emlékeztetett, hogy az ellenzők több ezer olyan polgármesterről beszéltek korábban, akik meg akarták tagadni a törvény végrehajtását, de valójában nagyon kevés ilyen anyakönyvvezető akad. Egyetlen településről lehet csak tudni, a baszkföldi 3 ezer lakosú Arcangues-ról, ahol a polgármester megtagadta egy homoszexuális pár összeadását, és a helyettesei sem vállalkoztak rá. Ezért a vőlegények diszkrimináció gyanújával szerdán feljelentést tettek ellenük.

Máshol viszont a törvényt ellenző, de törvénytisztelő polgármesterek inkább olyan helyetteseikre bízzák az esketést, akiknek ez nem okoz lelkiismereti gondot. Ez történt például a dél-franciaországi Orange-ban, amely a szélsőjobboldali Nemzeti Front egyik bástyájának számít. A városvezető Jacques Bompard, az FN korábbi tagja, nyíltan állást foglalt a törvény elfogadása ellen. Az általa vezetett hivatalban azonban két nő már egybekelt, együtt nevelt lányuk jelenlétében. "Szó se lehetett arról, hogy én adjam össze őket, a meggyőződésem miatt, de az egyik helyettesem megtette" - mondta a polgármester.

A legtöbb azonos nemű pár a heteroszexuális párok többségéhez hasonlóan diszkréten, a kameráktól távol kel egybe. A Párizsban meghirdetetett első melegházasságokat éppen azért halasztották el egy nappal a házasulandók, hogy a média ne találja meg őket. Több homoszexuális városvezető is "példát mutatott" már:  Christophe Girard, a párizsi Marais negyed polgármestere az elsők között mondott igent párjának. 

Számos pár csak azért kel egybe, hogy a közösen nevelt gyermeküket a nem biológiai szülő örökbe fogadhassa, és ezzel törvényesen is családot alkossanak.

Kapcsolódók

Kimaradt?