Az EU a fogvatartott fehérorosz tüntetők ügyében sürget vizsgálatot

Az Európai Unió alapos és átlátható vizsgálatokat sürget a több ezer jogellenesen fogva tartott fehérorosz tüntetőt sújtó hatósági visszaélésekkel kapcsolatban – közölte hétfőn Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Borrell úgy fogalmazott, hogy egyre több „sokkoló” jelentés számol be arról, hogy a hatóságok embertelenül bánnak az őrizetbe vett tüntetőkkel, így mihamarabb kivizsgálást kell indítani, és felelősségre vonni az elkövetőket. Hozzátette: az Európai Unió fehéroroszországi képviselete továbbította ezen elvárásokat a helyi hatóságok felé.

„Fehéroroszok ezrei vonultak az utcára a szabadságért. Céljaik világosak: a jogellenesen fogva tartottak szabadon engedése, a hatóságok elszámoltatása és új választások kiírása” – hangsúlyozta.

A főképviselő megerősítette továbbá, hogy az Európai Unió a változásokat követelő fehérorosz nép mellett áll. Emlékeztetett, hogy az EU-tagállamok külügyminisztereinek közelmúltbeli megállapodása fényében az unió szankciók előkészítésén dolgozik a tiltakozásokon részt vevők elleni erőszak elkövetői, illetve a választási eredmények meghamisításáért felelősök ellen.

Fehéroroszországban egy hete folyamatosak a tüntetések. A tiltakozók szerint Aljakszandr Lukasenka elnök elcsalta az augusztus 9-én tartott választást, amelyen a hivatalos adatok szerint a voksok 80,1 százalékát kapta.

Az uniós tagállamok vezetői szerda délelőtt rendkívüli tanácskozást tartanak a fehérorosz válsággal kapcsolatban - jelentette be a Twitteren korábban Charles Michel, a tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke.

Michel üzenetében hangsúlyozta: a fehéroroszoknak joguk van ahhoz, hogy jövőjükről döntsenek és szabadon válasszák meg vezetőiket. Hozzátette: a tüntetők elleni kegyetlenkedések megengedhetetlenek.

A vezetők videókonferencia keretében tárgyalnak a Fehérországban egyre súlyosbodó helyzettel kapcsolatban, az után, hogy Moszkva vasárnap bejelentette, szükség esetén kész katonai segítséget nyújtani Fehéroroszországnak.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfői nyilatkozatában kiemelte, hogy a katonai szervezet továbbra is szorosan figyeli a fehéroroszországi fejleményeket, és kész arra, hogy megvédje szövetségeseit, azonban ez nem jelent fenyegetést az országra nézve.

„Nincs katonai készültség a térségben, de továbbra is követjük az eseményeket, és fel vagyunk arra készülve, hogy elhárítsunk minden olyan agressziót, amely szövetségeseink ellen irányul” – jelentette ki. Stolenberg emellett az alapvető jogok tiszteletben tartását sürgette Fehéroroszországban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?