banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Közösségi nyomásra mégsem végeznek ki három huszonéves tüntetőt Iránban

Az iráni hatóságok mégsem végzik ki azt a három huszonéves fiatalt, akit a novemberi kormányellenes tüntetések közben tartóztattak le. Az elítéltek életéért közösségi médiakampány indult, de az amerikai elnök is megszólalt, ráadásul fárszi nyelven.

Miután bejelentették a halálos ítéletet, az iráni közösségi médiában 7,5 milliószor használták a #do_not_execute hashtaget és a kampány több helyi híresség is felkarolta, írta a BBC.Donald Trump amerikai elnök szerdán angol és fárszi nyelven is közzétett Twitter-bejegyzésben figyelmeztette Teheránt, hogy ne végezzék ki a három embert, mert „kivégzésük szörnyű üzenetet jelentene a világnak”.

A 26 éves Amirhosszein Moradi, a 28 éves Száíd Támdzsidi és a 26 éves Mohamed Radzsábi kivégzéséről szóló információkat az iráni Sark (Kelet) című lap közölte szerdán. A három fiatal férfi ügyvédje, Musztafa Nili azt nyilatkozta, hogy perújrafelvételt követel. Megjegyezte, hogy védencei nem férhettek hozzá a róluk szóló információkat tartalmazó dossziékhoz. Azóta döntés született a perújrafelvételről és a dossziékat az ügyvédek rendelkezésére bocsátották.

A tüntetéssorozat, amelyben a három elítélt is részt vett, tavaly november közepén – az üzemanyagárak emelésének bejelentése után – robbant ki mintegy száz iráni településen. A több tízezres megmozdulások több helyen is erőszakba torkolltak. A tüntetők rendőrkapitányságokat támadtak meg, üzleteket fosztottak ki, több mint 700 bankot, 140 kormányzati épületet, több száz benzinkutat gyújtottak fel.

Az iráni hatóságok szerint a tüntetéssorozatnak 230 halálos áldozata volt, Washington álláspontja szerint azonban mintegy ezer ember vesztette életét.

A BBC szerint Kína után Iránban hajtják végre a legtöbb halálos ítéletet a világon, és ezen az sem változtatott, hogy az országot érintette a leginkább a koronavírus-járvány, több mint 13 ezer halálos áldozattal. Kedden például kivégeztek két kurd férfit, akiket azzal vádoltak, hogy bombát helyeztek el egy katonai felvonulás helyszínén 2010-ben. Ügyvédjük szerint ártatlanok és a perük során a súlyos kínzással kicsikart vallomásokon kívül nem mutattak fel ellenük más bizonyítékot.

Kapcsolódók

Kimaradt?