Mindeközben külföldön: korlátozások lesznek érvényben az ortodox húsvétkor más országokban

Romániában az ortodox húsvétra való készülődés jegyében az ortodox egyház és a belügyminisztérium között olyan egyezmény jött létre, mely az eddigi megszorító intézkedések részleges enyhítését jelentené. A járvány terjedésének a felgyorsulása miatt aggódó egészségügyi szakemberek, civil és politikai szervezetek kritikusan fogadták Marcel Vela belügyminiszter bejelentését. Összeállításunkban annak jártunk utána, hogy a többi görög-keleti felekezeti többségű európai országban milyen intézkedésekkel készülnek az április 19-i húsvéti ünnepre.

Oroszország

Moszkva és sok más oroszországi régió már közel két hete van karanténban, ám mára az esetek száma meghaladta a 24 ezret, míg a halálesetek száma 198-ra emelkedett. Az orosz kormány már virágvasárnap előtt hivatalosan felszólította a 164 millió ortodox hívőt, hogy lehetőség szerint otthonában imádkozzék a világjárvány idején. Sok egyházközség, templom online, élő közvetítésű liturgiákat is kínált a hívek számára. Összességében azonban az orosz ortodox egyház a kormány ajánlása ellenére megtagadta a templomok teljes bezárását.

A koronavírus elterjedésének megakadályozása érdekében az ortodox egyházat felszólították, hogy korlátozza a látogatásokat a húsvétot megelőző Nagy Hét folyamán. Ennek értelmében csak korlátozott számú és megfelelő védőfelszereléssel – maszkkal és kesztyűvel – ellátott hívő léphet be egy-egy templomba. 

A moszkvai hatóságok folyamatosan küzdenek az otthonaikat indokolatlanul elhagyó lakosokkal. Az orosz fővárosban szombaton 1 358 bírságot szabtak ki a szabályok megszegéséért – ismertette a központi koronavírus-válságközpont. Moszkvában mintegy 12,5 millió ember él, és ebből több mint 3 millió hagyta el otthonát több mint 6 órára pénteken, számolt be a TASS hírügynökség a mobiltelefonok GPS-koordinátáinak elemzésére hivatkozva.

Egyre nagyobb számú közúti rendőrség ellenőrzi a Moszkvába érkező autókat, és a nem moszkvai rendszámú gépkocsiknak nem engedélyezik a belépést az orosz fővárosba. Moszkva arra készül, hogy a jövő héten digitális engedélyeket vezessen be a mozgás ellenőrzése érdekében, hogy elősegítse a zárlatot.

Görögország

A görög kormány nem zárta ki, hogy új, még szigorúbb korlátozó intézkedéseket vezetnek be a koronavírus-járvány leküzdésére az elkövetkező napokban, különösen az ortodox húsvét előtt, amelyet ez év április 19-én ünnepelnek a keleti keresztény világban. Stelios Petsas, a kormány szóvivője az ünnepet megelőző nagyhét hétfőjén elmondta, hogy a görög kormány hajlandó megtenni „minden tőle telhetőt” annak biztosítása érdekében, hogy Görögország április végén ne tapasztaljon egy fertőzési csúcsot amiatt, hogy húsvét napjaiban az éberség enyhült.

Az egyik rendkívül szigorú intézkedés a szombatra és a húsvét vasárnapjára, azaz április 18-ára és 19-ére, az ország egész területére érvényes autóutazási tilalom. Ezt az ideiglenes tiltást még nem jelentették be hivatalosan, de Petsas újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kormány hajlandó végrehajtani egy ilyen autózási tilalmat annak érdekében, hogy megelőzze a fertőzés további terjedését.

Mitsotakis miniszterelnök a hétfői televíziós üzenetében megköszönte a görög lakosság példaértékű viselkedését ezekben a rendkívül nehéz napokban, és kijelentette, hogy egyre közelebb van az az idő, amikor az ország fokozatosan visszatérhet a normális életviteli körülmények közé.

Bulgária

Románia déli szomszédjánál a templomok az ortodox virágvasárnap is nyitva tarthattak annak ellenére, hogy a járványügyi intézkedések keretében a többi között bezáratták az iskolákat, a szórakozóhelyeket, és az éttermeket. A hatósági döntés heves vitát váltott ki a közösségi médiában. A bolgár ortodox egyház a templomok nyitva tartásáért cserébe belegyezett, hogy rendszeresen fertőtlenítik az imaházakat és az idén nem oszt a híveknek megszentelt fűzfavesszőket, amelyek a hagyomány szerint koszorúba szőve és otthon kifüggesztve az egészség megőrzésének és a gonosz elleni védelemnek a jelképei.

A bolgár kormány ugyanakkor mindenkit sürgetett, hogy otthon ünnepelje a húsvétot, amelyet az ortodox többségű országban egy héttel később tartanak. A bolgár kórházak vezetői előzetesen is figyelmeztettek a fertőzésveszélyre nagyobb embergyülekezetek esetében az imaházakban. Az elmúlt napokban Bulgáriában ismét kötelezővé tették a szájmaszkok viselését is. A rendelet már egyszer érvényben volt, de visszavonták, miután kiderült, hogy az ország tartalékai nem elegendőek ahhoz, hogy mindenki eleget tehessen az előírásnak. Bulgáriában jelenleg 735 koronavírusos fertőzöttet tartanak nyilván, az elhunytak száma pedig 36, ami azt jelenti, hogy az elhalálozási arány 5 százalékos.

Szerbia

A Szerbia előtt álló ortodox húsvéti hétvégén a korábbiaknál is hosszabb kijárási tilalomra lehet számítani. Szerbiában egy nap alatt 4 054-ről 4 465-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma, ennek következtében Aleksandar Vucic szerb elnök kedd este a szerbiai közszolgálati televízióban bejelentette, hogy péntek 17 óra és kedd 5 óra között lesz tilos az utcára lépni.

Az államfő arról is beszélt, hogy az utóbbi száz év legnagyobb gazdasági válsága van kibontakozóban. Mint mondta, az ország vezetése arra fog törekedni, hogy legfeljebb három-, de inkább kétszázalékos legyen a gazdaság visszaesése. A Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint a szerb GDP három százalékkal esik vissza 2020-ban, jövőre viszont akár 7,5 százalékos is lehet a növekedés.

Montenegró

Itt is szigorítana a kormány a kijárási tilalmon és a gyülekezési szabályokon az ortodox húsvét hétvégéjén. Az országos rendőrfőkapitány bejelentette, hogy az egyházi szertartásokat hívek nélkül kell megtartani. A szerb ortodox egyház montenegrói vezetőjét múlt vasárnap előállították, mert a tilalom ellenére nyilvános istentiszteletet tartott. A rendőrfőkapitány bejelentése szerint húsvétkor még szigorúbban járnak majd el a tilalom megszegői ellen. Montenegróban egy nap alatt az egy nappal korábbinál kilenccel több, 283 fertőzöttet regisztráltak.

Észak-Macedónia

Teljes hétvégi kijárási tilalom lép életbe csütörtök délutántól kedd reggelig és nem lesznek nyilvános istentiszteletek. Oliver Szpaszovszki miniszterelnök mindenkit arra kért, tartsa be az előírásokat, és maradjon otthon. Észak-Macedóniában keddről szerdára 854-ről 908-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek száma.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?