Törökországban már bírálni sem szabad a szíriai offenzívát

Őrizetbe vett a rendőrség 46 embert a dél-törökországi Adana tartományban, amiért a közösségi médiában provokáló bejegyzéseket tettek közzé az északkelet-szíriai kurd fegyveresek ellen októberben indított török hadműveletre vonatkozóan - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A beszámoló szerint az érintettek ellen terrorpropaganda, közösség elleni uszítás, valamint a török nemzet, a török állam és az állami intézmények becsmérlésének gyanúja miatt indult eljárás.

A török hadsereg és helyi arab szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki milícia október 9-én Béke Forrása fedőnéven indított offenzívát Északkelet-Szíriában a Törökország által terrorszervezetnek tartott, Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres csoporttal szemben. Ankara az YPG-t a nemzetközileg is terrorszervezetnek nyilvánított törökországi kurd szakadárok szíriai szárnyaként kezeli.

Törökország először október 17-én az Egyesült Államokkal, majd október 22-én Oroszországgal kötött tűzszüneti megállapodást, amelynek értelmében az YPG visszavonult a török-szíriai határtól. Az Ankara és Moszkva között létrejött egyezség lejártát követően a határövezeti zónában közös járőrszolgálat indult. A török-szíriai határ őrizetét a török hadműveleti területen kívül a szíriai kormányerők egységei vették át.

A török hatóságok már az offenzíva elején is felléptek azokkal szemben, akik „becsmérelték” a katonai beavatkozást. Süleyman Soylu török belügyminiszter október 11-én azt közölte, hogy addig közel 500 közösségimédia-fiókot világítottak át, és 121 embert vettek őrizetbe. Soylu akkor leszögezte: nem fogják eltűrni - legyen az bármelyik szervezet is -, hogy „a terrorizmussal harcoló hőseiket” a közösségi médiában megszállóknak nevezzék.

Kapcsolódók

Kimaradt?