Civil szervezetek: a Fidesz korlátozza a közpénzek átláthatóságát

A civil szervezetek tiltakozása ellenére a magyar országgyűlés keddi ülésnapján 206 igen, 31 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett elfogadta az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény módosítását.

A Cser-Palkovics András és Vas Imre képviselők által benyújtott törvénymódosítás szerint csak a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) és az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kaphat teljeskörű betekintést a közpénzek felhasználásába, míg a szélesebb nyilvánosság csak korlátozottan juthat hozzá az adatokhoz.

A Transparency International Magyarország (TI) az atlatszo.hu, a K-Monitor és a Társaság a Szabadságjogokért szervezetekkel közösen írt levelet a két kormánypárti politikusnak, valamint a közigazgatási és igazságügyi miniszternek. Navracsics Tibort arra kérték, hogy a kormány nevében ne támogassa a javaslat elfogadását.

A szervezetek azt közölték, a módosítás értelmében nem lesznek megismerhetők azok a szerződések, döntést megalapozó dokumentumok, amelyeknek kiadása túl sok munkával járna az adatkezelő szerv számára. Hozzátették: mivel a törvény nem pontosítja, hogy "a túl sok munka" mit jelent, így a gyakorlatban a hivatalok dönthetnék el, hogy kiadják-e a kért adatokat vagy sem.

 Jelezték, elfogadhatatlannak tartják azt is, hogy a törvénymódosítást sürgősségi eljárásban, mindenféle előzetes egyeztetés és a civil szervezetek megkérdezése nélkül nyújtották be. Közölték, úgy látják, a törvényjavaslat nem egyeztethető össze az alaptörvénnyel, valamint Magyarország Nyílt Társadalmi Együttműködés felé - múlt héten - vállalt nemzetközi kötelességeivel.

Fideszes képviselők vasárnap nyújtották be az Országgyűlésnek az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény módosítását, miszerint a jövőben a polgári törvénykönyv helyett az információszabadságról szóló jogszabályban szabályoznák a közérdekű adatszolgáltatást.

Kimaradt?