Az orosz-ukrán fogolycsere részteleiről beszélt Oleh Szencov

Nyilvánvalóan át kellett adni Oroszországnak Volodimir Cemah donyecki szakadárt, akinek köze lehetett az MH17-es malajziai utasszállító repülőgép Kelet-Ukrajna feletti lelövéséhez 2014-ben - vélekedett Oleh Szencov ukrán filmrendező, aki szombaton az ukrán-orosz fogolycsere keretében nyerte vissza szabadságát és térhetett vissza öt év fogság után Oroszországból Ukrajnába, és kedden Kijevben tartott először azóta sajtótájékoztatót.

Kifejtette, hogy Cemah nevét először hazatérésekor a repülőgépen hallotta. „Az elnök (Zelenszkij) odajött hozzám (már az érkezés után), és megkérdezte: ön ellenezte ezt a cserét? Én azt válaszoltam, hogy először hallok erről” – mesélte a rendező. Hozzátette, hogy később utánanézett Cemahnak a hírekben. „Nehéz ezt a helyzetet kommentálnom. Általában nem szeretem mások cselekedeteit kommentálni. Van egy elnök, egy személy, akit Ukrajna felhatalmazott, akinek nagy aránnyal szavaztak bizalmat. Ez azt jelenti, hogy az emberek bíznak ebben az emberben” – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy Zelenszkij több információval rendelkezik, mint „mi többiek”. „Eszerint ha ilyen döntést hozott, akkor erre szükség volt” - szögezte le. Hozzátette, hogy Ukrajnában a társadalom szabad, bárkinek jogában áll kimondani a véleményét és vitatni ezt a döntést.

Az internetes híradások alatti hozzászólások ugyanis megoszlottak a tekintetben, helyes volt-e a fogolycsere keretében kiadnia Kijevnek Cemahot Oroszországnak, amikor Hollandia kérte Kijevet, hogy ne tegye meg, mert nyomozói még ki akarják hallgatni őt.

Szencov a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy a fogságból - szavai szerint - 22 kilónyi „papírhulladékot" hozott haza. Könyveket, jegyzeteivel teleírt füzeteit, és egyetlen neki írt levelet sem dobott ki. Hangsúlyozta, hogy a raboknak, legyenek politikaiak vagy bármilyenek, a levelek mindennél, még az ételnél is fontosabbak. Mindenkit arra ösztönzött ezért, hogy írjanak még orosz börtönökben raboskodó ukrán foglyoknak.

Ljudmila Denyiszova ukrán emberi jogi ombudsman egy keddi tévéműsorban arról beszélt, hogy Kijev információ alapján Oroszország még 113 ukrán politikai elítéltet tart fogva, köztük 89 krími tatárt.

Szencov beszámolt arról, hogy két könyve áll készen kiadásra: egy elbeszélésgyűjteménye várhatóan már szeptemberben megjelenik, egy regénye pedig a tervek szerint jövőre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?