Ukrán elnökválasztás – Zelenszkijnek más elképzelése van a nyelvtörvényről

Az ukrán az egyetlen államnyelv Ukrajnában, de a fejlesztéséről más elképzelései vannak Volodimir Zelenszkij csapatának, mint ami a parlament előtt lévő nyelvtörvény tervezetében áll – mondta el Dmitro Razumkov, az ukrán elnökválasztás második fordulójának részeredményei szerint nyerésre álló elnökjelölt kampányszóvivője hétfői sajtótájékoztatóján.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy Zelenszkij kész-e politikailag támogatni a nyelvtörvényt, Razumkov leszögezte, hogy a parlamentnek előbb el kell fogadnia a jogszabályhoz benyújtott módosításokat. Kijelentette, hogy az államnyelv fejlesztése és támogatása az egyik kulcsfontossága feladata az államfőnek. „A módszereknek viszont inkább ösztönzőeknek kell lenniük, mert az hatékonyabb, mint a korbács” – tette hozzá.

A parlament még tavaly októberben fogadta el első olvasatban az ukrán mint államnyelv működésének biztosításáról szóló törvényjavaslatot, és február végén kezdett hozzá a második olvasatban történő tárgyalásához. A jogszabályhoz több mint kétezer módosító indítványt nyújtottak be. A javaslat a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát, a szabályok megsértéséért pedig jogi felelősségre vonást is kilátásba helyez.

A külkapcsolatokban várható változásokra vonatkozó kérdésre Zelenszkij szóvivője úgy válaszolta, hogy Ukrajnának jelenleg baráti a kapcsolata az európai országok többségével, ha változás lesz, az csakis a „jó irányba” lesz.

Közben Pavlo Klimkin külügyminiszter is gratulált a Facebookon „az ukrán népnek a demokratikus választáshoz”, Zelenszkijnek pedig győzelméhez. Azt ígérte, hogy minden tőle telhetőt megtesz, hogy az átmeneti időszakban „ne kelljen semmi miatt aggódni” a külpolitikában.

Razumkov kétségét fejezte ki Petro Porosenko hivatalban lévő államfő vasárnap éjjel tett ígéretének őszinteségét illetően, miszerint segíteni fogja Zelenszkijt mint új államfőt az átmenetben. A szóvivő megjegyezte, hogy az ukrán politikában gyakran nem esik egybe az, amit mondanak és az, amit tesznek. Szerinte nem volt túl korrekt, hogy a segítségnyújtás felajánlása mellett egyúttal bírálta is az újonnan megválasztott elnököt. „Azért reméljük, hogy ebben a konkrét esetben az ígéretek megfelelnek majd a valóságnak” – mondta. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy lehetőséget kell adni az új csapatnak végrehajtani azokat a változtatásokat, amelyeket ők maguk akarnak megtenni.

A Kreml kivár az üdvözléssel

Ukrajna új elnökének megválasztása nyomán esély van az orosz–ukrán viszony javítására – írta Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök hétfői Facebook-bejegyzésében.

Medvegyev szerint a legfontosabb, amit ehhez az új ukrán vezetésnek kívánni lehet, az a „józanság”, valamint annak a megértése, hogy „a két nép közötti kapcsolat mély értékének fölötte kell állnia a politikai konjunktúrának”. Az orosz kormányfő nem mulasztotta el megjegyezni: nincsenek illúziói azzal kapcsolatban, hogy Volodimir Zelenszkij megválasztott elnök a választási kampány után sem hagy fel „a lakosság különböző csoportjait célzó ideológiai formulák” hangoztatásával.

 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy egyelőre korai Zelenszkijt üdvözölni és az együttműködésről beszélni. Úgy vélekedett, hogy az új vezetőt a tettei alapján lehet majd megítélni, de leszögezte, hogy Moszkva tisztelettel viszonyul az ukrán nép választásához, „főleg miután ez a választás nyilvánvaló”. Nem mulasztotta el ugyanakkor megjegyezni, hogy a választás legitimitása az orosz vezetés szerint megkérdőjelezhető, mert hárommillió – Oroszország területén élő – ukrán állampolgár nem vehetett részt bennük.

Valenytina Matvijenko, az orosz parlament felsőházának elnöke hangot adott Oroszország tárgyalási és együttműködési készségének az új ukrán elnökkel, egyebek között a minszki megállapodások Kijev általi végrehajtása kérdésében. Mint mondta, Moszkva érdekelt a kapcsolatok normalizálásában, valamint abban hogy Ukrajna „belső konfliktusa” a délkeleti területek és a hatalom között mielőbb rendeződjön és az országban helyreálljon a béke.

Dmitrij Kiszeljov, a „Kreml fő propagandistájaként” emlegetett médiaszemélyiség vasárnap esti magazinműsorában a Rosszija 1 tévécsatornán „dicstelennek” minősítette Porosenko vereségét, rámutatva, hogy az eddigi elnök kormányzása alatt Ukrajna gazdasági, környezetvédelmi, demográfiai és kulturális viszonylatban egyaránt hanyatlott. Úgy vélte, hogy Porosenko idején „elnöki normává vált az agresszív önámítás” – mondta.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus – aki tavaly Oroszországban nem indulhatott az elnökválasztáson – a Twitteren gratulált Ukrajnának és az ukránoknak a tisztességesen megtartott választásért, ami – mint megjegyezte – ritkaságszámba megy a volt Szovjetunió területén.

Viktor Janukovics 2014-ben – Moszkva szerint puccsal – megbuktatott ukrán elnök a Facebookon gratulált Zelenszkijnek a megválasztásához. A volt államfő szerint az ukrán társadalom szétszakadásáért és a Donyec-medencei „testvérgyilkos háborúért” a hivatalban lévő elnököt, Petro Porosenkót és társait terheli a felelősség, akinek ügyében reményei szerint a történelem a választókénál is keményebb ítéletet fog hirdetni.

Janukovics – akinek üdvözletét egyébként a megválasztott ukrán elnök stábja nem kívánta fogadni – közölte, hogy Zelenszkij fő feladatát a béke megteremtésében, valamint az ukránok egyesítésében és összebékítésében látja. Azt tanácsolta a megválasztott elnöknek, hogy ne okozzon csalódást a választóknak, akik bizalmat szavaztak neki, és abban bíznak, hogy visszahozza nekik a felvirágzást.

Johannis gratulált Zelenszkijnek

Gratulált Klaus Johannis államfő a vasárnapi ukrajnai elnökválasztás győztesének, Volodimir Zelenszkijnek.

A román elnök jókívánságait tolmácsolta Zelenszkijnek, és sok sikert kívánt munkájához. „Bízom benne, hogy párbeszéddel és közös kezdeményezésekkel hozzájárulhatunk a Románia és Ukrajna közötti kapcsolat megerősítéséhez és kiterjesztéséhez, Ukrajna területi integritásának és biztonságának, valamint modernizációjának támogatásával, az Ukrajna és az Európai Unió közötti társulási megállapodásban foglaltak értelmében, az ukrán állam minden polgára – beleértve a román nemzetiségűeket is – érdekében” – fogalmazott üzenetében Johannis.

Volodimir Zelenszkij humorista Petro Porosenko hivatalban lévő államfőt utasította maga mögé az ukrán elnökválasztás második fordulójában nagy fölénnyel.

Kapcsolódók

Kimaradt?