A kisebbségellenes gyűlöletbeszéd megfékezését kérte Benkő Erika Strasbourgban

A kisebbségellenes gyűlöletbeszéd megfékezéséért szólalt fel Benkő Erika Strasbourgban az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésén. A háromszéki parlamenti képviselő rámutatott, hogy a gyűlöletbeszéd valós probléma ma Európa különféle részein, éppen ezért az Európa Tanácsban is elérkezett az ideje, hogy a témával foglalkozzanak.

„A kisebbségek különösen sérülékenyek a gyűlöletbeszéd tekintetében, mely nemcsak a sportarénákban van jelen, ahol etnikai gyűlöletbe csap át, és félelmet keltő verbális agresszióban csúcsosodik ki a közösségek iránt, hanem jelen van a közösségi és fősodrású médiában is, valamint a politikai diskurzusban egyaránt” – emelte ki Benkő Erika.

Hozzátette: a kisebbségek és kiszolgáltatott csoportok elleni uszítás egyes politikusok kedvelt hatalmi eszköze lett, így kovácsolva politikai tőkét és támadva a kisebbségi közösségek jogait. A háromszéki RMDSZ képviselő rámutatott, hogy Romániában volt miniszterelnökök és volt államelnökök nem riadnak vissza attól, hogy kisebbségellenes üzeneteket tegyenek közzé és nincs gondjuk azzal, hogy fő műsoridőben tévéadókon az erdélyi magyarok ellen uszítsanak.

Benkő Erika rámutatott: Európában több mint 50 millió ember tartozik nemzeti kisebbségi közösséghez, ezért fontos, hogy az Európa Tanács vezető szerepet vállaljon abban, hogy emlékeztesse a politikusokat arra a felelősségükre, hogy visszaszorítsák a gyűlöletbeszéd jelenségét.

A képviselő kifejtette: örül annak, hogy a gyűlöletbeszéd kapcsán a politikusok felelősségvállalására vonatkozó Európa Tanácsi jelentés tényszerűen megállapítja, hogy Romániában „a felfokozott nacionalizmus használata jelen van a választási kampányokban, és még a tekintélyes politikai szervezetek is használják a roma és magyarellenes retorikát.”

Benkő Erika bízik benne, hogy az ellenintézkedések, melyeket az Európa Tanács ajánlásként fogalmaz meg, hozzájárulnak egy olyan jövőbeli Európához, ahol a nemzeti közösségek sokkal inkább biztonságban érzik magukat, nem uszító és negatív kampányok eszközeiként tekintenek rájuk, hanem társadalmuk megbecsült tagjaiként.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?