Brüsszelt „aggasztják” az igazságügyi törvények újabb módosításai

Az Európai Bizottság (EB) nagy aggodalommal követi a román jogállamisággal kapcsolatos legutóbbi fejleményeket - nyilatkozta szerdán az EB egyik sajtószóvivője. 

A szóvivő rámutatott, az igazságügyi törvények sürgősségi kormányrendelet útján, az érintettekkel való előzetes egyeztetés nélkül történő módosítása szembemegy az EB ajánlásaival, amelyeket a román igazságügyi reformot nyomon követő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében is több ízben megfogalmaztak, ezért a Bizottság magyarázatot fog kérni a román kormánytól a legutóbbi módosításokról. 

Nyilatkozatában a sajtószóvivő emlékeztetett, az MCV keretében novemberben kiadott jelentésében az EB többek között arra intette Romániát, hogy világos, átlátható kritériumokra alapozó és a Velencei Bizottság által is jóváhagyott eljárást alkalmazzon a vezető tisztséget betöltő ügyészek kinevezésekor, illetve hogy a Velencei Bizottság és az Európa Tanács korrupcióellenes államcsoportja (GRECO) ajánlásai alapján vizsgálja felül az igazságügyi törvényeket. "A legutóbbi változások nem ezt az irányt követik" - tette hozzá. 

"Romániának sürgősen vissza kell terelnie a reformfolyamatot a helyes útra, előre kell haladnia, nem hátrafelé, és tartózkodnia kell az olyan intézkedésektől, amelyek megsemmisíthetik az elmúlt években elért fejlődést" - zárta nyilatkozatát az EB szóvivője.

A kedden elfogadott sürgősségi rendelet lényege, hogy ezentúl az ügyészségek vezetését nem lehet ideiglenes ügyvivőkre bízni, a jelenleg tisztségben lévő ügyvivők mandátuma 45 napon belül lejár. Egy másik előírás szerint immár bírák is pályázhatnak az ügyészségi vezetői posztokra, ha korábban ügyészként dolgoztak. Az igazságügyi miniszter szerint így bővülni fog a vezetői posztra pályázók köre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?