Ezt kellene tudniuk a gazdáknak a disznóvágásról

A disznóvágáskor alkalmazott, bódításra vonatkozó uniós előírás ellenére Háromszéken a legtöbb portán vágáskor még mindig visít a disznó. A gazdák sertések tízezreit vágják hagyományos módon, kockáztatva azt, hogy 100 és 300 lej közti pénzbírságot is kaphatnak.

Kovászna megye főállatorvosa, Sikó Barabási Sándor elmondta: az uniós jogszabályok szerint kábítani kell a disznót, de ennek kivitelezése a gyakorlatban nehézkes, hiszen a bódító pisztolyt a körzeti állatorvosoknak kell megvásárolniuk, darabját 1100 lejért, a használatához pedig engedélyt kell váltaniuk a rendőrségtől, illetve az elhasznált lövedékeket is jegyzőkönyvvel kell elszámolniuk.

A bürokratikus eljárás mellett azonban leginkább azért nem működik a vágás előtti bódítás, mert ebben az időszakban egy-egy faluban reggelente 30-40 disznót is vágnak, és egy körzeti állatorvos képtelen mindenhol jelen lenni - magyarázta Sikó Barabási Sándor.

Tudomásunk szerint egyes háromszéki disznóölők házilag készítettek kábító készüléket, amelyből két villanydrót áll ki, azokat a sertés füle mögé helyezik, és villanyárammal rázatják meg, ettől az állat pár pillanatig elkábul, mialatt leszúrják. Ez a módszer azonban csak félmegoldás, az uniós előírás ugyanis nem ezt érti a kábítás alatt. 

A háromszéki főállatorvos rámutatott: engedélyezett a háztáji disznóvágás, azzal a feltétellel, hogy az állat húsát saját használatra, családon belül fogyasztják el, szigorúan tilos közfogyasztásra használni, így esküvőkön, keresztelőkön, egyéb ünnepségeken vagy vendéglőkben felszolgálni.

Sikó Barabási Sándor a disznóvágás kapcsán a legfontosabbnak azt tartja, hogy a lakosság minden esetben végezze el az egyébként kötelező trichina vizsgálatot, lehetőleg a rekeszizomból vett mintát és az állat fülszámát vigyék a laboratóriumba. A szakember felhívja a figyelmet, hogy a fertőzött disznó egészségesnek látszik, ezért fordul elő, hogy egyesek elmulasztják a vizsgálat elvégzését. Ha a disznóhús trichinával fertőzött, az egész állatot elkobozzák és a gazda költségén elhamvasztják.

Fontos tudni, hogy ez esetben a hatóságok által kiállított igazolások, és a sertés felértékelése után a gazda kártérítést igényelhet - mondta a főállatorvos. Az elmúlt évek tapasztalata alapján Kovászna megyében november – január időszakban akár 30 ezer disznót is levágnak a háztájakon, legalábbis ennyi esetben igénylik a trichina vizsgálatot.

A szakemberek felhívják a gazdák figyelmét, hogy a feláldozott állat fülszámát még a perzselés előtt vegyék ki, hogy leadáskor az olvasható legyen, és ki lehessen vezetni azt a nyilvántartásból. Ha valaki élő disznót vásárol és egy másik településre szállítja, a körzeti állatorvostól „mozgáspapírt” kell kérnie, majd le kell adnia az új település állatorvosánál. Ez a sertésállomány pontos nyilvántartását szolgálja, és a menetlevél nélkül szállított disznóért a hatóságok pénzbírságot is róhatnak a gazdára.

 

Kimaradt?