Joseph Daul az Európai Néppárt új elnöke

A francia Joseph Dault, a párt európai parlamenti (EP-) frakciójának vezetőjét választotta meg az Európai Néppárt élére kedden a múlt hónapban elhunyt Wilfried Martens utódául a párt úgynevezett politikai gyűlése.

Dault a néppárt francia tagpártja, a jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) jelölte pártelnöknek. Az elzászi politikus 124 szavazatból 112-t kapott - derül ki a párt közleményéből.

"Őrizzem meg az európai jobbközép pártok egységét ezekben a nehéz időkben, ezt mondta nekem  Wilfried Martens utolsó beszélgetésünk alkalmával" – idézte fel az Európai Néppárt (EPP) frissen megválasztott elnöke megnyitóbeszédében, amelyet kedden, Brüsszelben az EPP politikai közgyűlésén tartott. Az Európai Néppárt november 12-13 között Brüsszelben ülésező politikai közgyűlése a Wilfried Martens halálával megüresedett elnöki tisztségbe elsöprő többséggel választotta meg Joseph Dault, a francia UMP jelöltjét. Mint ismeretes, Wilfried Martens élete utolsó napjaiban őt jelölte ki ideiglenes pártelnöknek. Joseph Daul elzászi származású franciaországi politikus, az EPP egyik alelnöke, az európai parlamenti képviselőcsoport elnöke. A brüsszeli közgyűlésen az RMDSZ-t Winkler Gyula európai parlamenti képviselő és Vincze Loránt külügyi titkár képviselték.

,,Wilfried Martens az RMDSZ és a romániai magyarság erős szövetségese, ügyeinknek jó ismerője, politikai céljaink támogatója volt. Bízok abban, hogy az EPP új vezetőjével is hasonlóan jó, kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolatunk lesz” – fogalmazott Winkler Gyula az EPP új elnökének megválasztását követően. ,,Az RMDSZ EP-képviselői több mint öt éve dolgoznak együtt a Néppárt ma megválasztott elnökével, aki az EPP képviselőcsoportjának elnöke is. A Szövetség vezetői és  parlamenti képviselői Brüsszelben és Bukarestben több alkalommal találkoztak a képviselőcsoport elnökével és tájékoztatták őt erdélyi helyzetünkről, valamint a romániai magyar érdekképviselet legfontosabb céljairól” – mondta az RMDSZ EP-képviselője.

A közgyűlés napirendjén szerepel többek között az Európai Néppárt soron következő kongresszusának előkészítése. A jövő március 6-7-én, az írországi Dublinban, a Fine Gael ír jobboldali párt által szervezett ülés véglegesíti és elfogadja az Európai Néppárt választási programját, a következő mandátum cselekvési tervét. Ugyanott jelölik ki az Európai Bizottság néppárti elnökjelöltjét, aki az EPP választási kampányának élére áll. A választási program előkészítése, amelyhez az RMDSZ is hozzájárult, több mint egy évvel ezelőtt kezdődött el az EPP munkacsoportjaiban.

Kimaradt?