Csíkszentsimonba látogat a Heineken Románia igazgatója

A maszol.ro információi szerint nagy lépésre szánta rá magát a Heineken Románia vezetősége: kedden a holland multinacionális vállalat igazgatója felkeresi a csíkszentsimoni polgármesteri hivatalt. Mint ismert, a Heinekkennel perben álló „nagy riválist”, az Igazi Csíki Sört a Hargita megyei községben gyártják.

Értesüléseinket Csíkszentsimon polgármestere megerősítette. Fábián László elmondta, kedden délelőttre bejelentkezett a hivatalába Onno Rombouts, a holland multinacionális cég romániai menedzsere, aki a vállalat jogásza és egy tolmács kíséretében keresi fel a székelyföldi települést.

Az elöljárótól megtudtuk, hogy a váratlan látogatás előzményeként a Heineken válaszolt arra a petícióra, amelyben több tucat Hargita megyei polgármester, közbirtokossági elnök, közéleti személyiség, közösségi vezető írt a multinak azzal a kéréssel, hogy hagyjon fel az Igazi Csíki Sör gyártója elleni perekkel. Ezt a petíciót Csíkszentsimon polgármestere elsőként írta alá.

Fábián László sem a Heineken válaszának tartalmáról, sem a keddi találkozóról nem kívánt részleteket elárulni. „Csak annyit mondhatok, hogy hirtelen érdekelni kezdte őket a székelyföldi emberek véleménye. Szívesen fogadom őket, és székely emberként elmondom nekik, hogy miként vélekedünk az Igazi Csíki Sör ellen indított akcióikról” – jelentette ki.

Lapunk arról is értesült, hogy a Heineken delegációját kedden a községben tiltakozók egy csoportja várja majd. Ilyen akcióról azonban a polgármesternek nincs tudomása. „Én csak annak örülök, ami a községnek jó. A Heineken egy lejt se tett Csíkszentsimon kasszájába, míg az Igazi Csíki Sör gyártója nálunk fizet adót” – jegyezte meg.

Fábián László azonban nem csak emiatt neheztel a Heinekenre. „Attól még, hogy multi és sok pénze van, nem engedhet meg mindent magának” – fogalmazott az elöljáró. Szerinte a holland cég rossz piackutatókat alkalmazott. „Nem éreztek arra rá, hogy a székelyföldi magyaroknak volt és van egy igényük arra, hogy a kereskedelemben is anyanyelvükön szólítsák meg őket. Más multik, például a Procter&Gamble magyarul szólítja meg a vásárlókat, a Heineken ezt a mai napig nem képes megtenni” – nyilatkozta a maszol.ro-nak a polgármester.

Mint ismert, múlt szerdán a Suceava megyei táblabíróság jogerősen elutasította a Heinekennek azt a kérését, hogy törvényszéki elnöki rendelettel, azonnali hatállyal zárják be az Igazi Székely Sör csíkszentsimoni gyárát. A márkanév használata miatt kirobbantott konfliktus ezzel még nem zárult le, a társaság ugyanis panasszal fordult Alicantéban működő Belső Piaci Harmonizációs Hivatalhoz (OHIM) is, illetve pert indított a csíkszeredai bíróságon is a márkanév tárgyában az Igazi Csíki Sör gyártója ellen.

Kapcsolódók

Kimaradt?