Kovács Semjénnek: nem kellett volna ráerősíteni a megosztásra

A budapesti kormánynak nem kellett volna kívülről ráerősítenie a megosztásra – jelentette ki hétfőn este az m1 Az este című műsorában Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára.

A politikus a politikus a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes nyilatkozataira reagált. Semjén Zsolt  a romániai választások eredményeit kiértékelő műsorban arról beszélt, szerinte összmagyar összefogásra van szükség az erdélyi magyar politikai szervezetek között a jövőben a magyarság biztos parlamenti képviselete érdekében, és túl kell lépni a személyes konfliktusokon.semjen

Vannak személyes konfliktusok, de ezek nem személyes kérdések, hanem az elmúlt évtizedekben a különböző politikai felfogásbeli különbségekből adódó vélt és valós sérelmek halmaza - mutatott rá Semjén Zsolt, aki hangsúlyozta: ezen túl kell lépni.

 Semjén Zsolt megjegyezte: ha a jövőben az RMDSZ egyszer nem kerülne be a bukaresti parlamentbe, a következmény nem az lesz, hogy egy másik magyar párt létrejön, ami hasonló erőt képvisel, hanem rettenetesen nagy a veszélye, hogy a magyarság ideológiai alapon beintegrálódik a román pártstruktúrába, és "akkor vége a magyar érdekképviseletnek".kovacs

Hazardírozás, hogy néhány tizeddel alatt vagy felette van az RMDSZ az ötszázalékos küszöbnek - emelte ki, hozzátéve: a tanulságot mindenkinek le kell vonnia, ilyen kockázatot nem szabad többet vállalni.

A műsorban Kolozsvárról kapcsolt Kovács Péter, az RMDSZ kampányfőnöke azt mondta: lehet, hogy többet kellett volna dolgozni azon, ne erősítsenek rá kívülről a megosztásra. Hozzátette: Victor Ponta román miniszterelnök már előző este megkereste őket, és az első találkozóra előreláthatólag kedden kerül sor. Ők elvekről, választási programról fognak beszélni - jelezte.

Semjén Zsolt a megosztó politikáról szóló megjegyzésre úgy reagált: lehet, hogy az RMDSZ bizonyos köreinek ez az álláspontja, a magyar kormánynak viszont az az álláspontja, hogy minden magyar egyformán fontos, függetlenül a politikai hovatartozásától. Szerinte mindenkinek önvizsgálatot kell tartania és valahogy "újragombolni a mellényt", aminek egyetlen iránya lehet, az össznemzeti egység.

Kimaradt?