Három fajta választás zajlik vasárnap Romániában

Romániában vasárnap több mint 18 millió szavazási joggal rendelkező állampolgárt várnak az urnák elé az európai parlamenti választásokon. Emellett időközi parlamenti és önkormányzati választásokat is tartanak hat választókerületben és 19 településen. Kövesse a nap eseményeit a maszol.ro-n.

19.30: Németországban és Romániában a késő délutáni adatok szerint várhatóan többen vesznek részt a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választáson, mint a legutóbbi, 2009-es választáson, az első hivatalos adatok a részvételi arány emelkedését mutatták. Más uniós tagállamokból alacsony részvételt jelentettek – közölte összefoglalójában az MTI.

18.40: "Bízom a csíkiakban, bízom abban, hogy Csíkszék székelyei megértik, fejlődésünk szempontjából fontos, hogy ott legyünk Brüsszelben" - mondta vasárnap Tánczos Barna szenátor, aki szülőfalujában, Csíkszentkirályon szavazott.

18.20: A 2009-es európai parlamenti választási részvételhez képest a székelyföldi megyék idén rosszul teljesítenek a központi választási iroda (BEC)16 órás adatai szerint – közölte az RMDSZ sajtóirodája.

18.00: A România TV által vasárnap délután közölt állítólagos exit poll adatok szerint a PSD-PUNR-PC baloldalli választási szövetség 44 százalékkal nyeri az EP-választásokat.

17.30: A központi választási iroda közlése szerint 16 órakor 18,41 százalék volt a részvétel az európai parlamenti választásokon.

16.30: A Nemzeti Liberális Párt (PNL) feljelenti a rendőrségen Gabriela Szabót, mert a sportminiszter élő televíziós adásban elárulta, hogy melyik pártra szavazott – közölték vasárnap délután a PNL politikusai.

15.35: Több mint 2 százalékkal többen adták le voksukat az európai parlamenti választásokon 13 óráig, mint 5 évvel korábban. A Központi Választási Iroda (BEC) közleménye szerint a szavazattal rendelkezők 12,54%-a élt jogával.

15.00: Az RMDSZ összesítése szerint Hargita megye lakosai 3, 5 százalékkal kisebb arányban járultak az urnákhoz a 2009-es adatokhoz képest. E szerint 13, 51 százalékban mentek el szavazni a székelyföldi megyében, míg 2009-ben 17 százalékos volt a részvételi arány ebben az időpontban.  Kovászna megyében is hasonló a helyzet, jelenleg a szavazati joggal rendelkezők 11, 41 százaléka tett eleget állampolgári kötelességének, míg a legutóbbi EP választásokon a 13 órási adatok értelmében magasabb, 14, 3 százalékos volt a jelenlét a választási urnáknál.

14.32: Tőkés László jelenlegi romániai EP-képviselő, a Fidesz-KDNP listáján harmadik helyen szereplő képviselőjelölt magyar idő szerint 11 órakor adta le voksát Budapesten a Podmaniczky utcai 002. számú szavazókörében.

14.25: Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke fiaival, Bálintal és Somával leadja szavazatát a marossárpataki iskolában kialakított szavazókörből az európai parlamenti (EP-) választáson.

13.43: Orbán Viktor magyar miniszterelnök, a Fidesz elnöke felesége, Lévai Anikó társaságában adta le szavazatát a Budapest XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53. szavazókörben.

13.40: „Erős európai parlamenti képviseletre szavaztam, hiszen csak így tudjuk ott is hallatni szavunkat, csak így tudjuk esetleg befolyásolni a döntéseket” – jelentette ki vasárnap Borbély László, miután leadta a szavazatát a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Líceumban.

13.37: „Egyetlen szavazócédulát dobtam az urnába, de úgy érzem, többszörösen szavaztam. Szavaztam egy jobboldali Európáért, egy olyan Európai Unióra, amely támogatja, védi a nemzeti kisebbségeket és erősíti az önrendelkezési törekvéseinket” – fogalmazott voksa leadása után Vincze Loránt, az RMDSZ EP-listájának harmadik helyre rangsorolt jelöltje.

13.34: Rendben zajlik a európai parlamenti (EP-) választás az uniós tagállamokban. Románia mellett 20 uniós tagoprszágban szavaznak vasárnap reggel óta, így a többi között Magyarországon, Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban, Ausztriában, Belgiumban, Lengyelországban és Horvátországban járulnak az urnák elé a szavazók, hogy megválasszák az európai parlamenti képviselőket.

12.00:  Délelőtt tíz órakor tíz százalékkal volt alacsonyabb a magyarok részvétele az országos átlaghoz képest Barna Gergő szociológus becslései szerint – közölte az RMDSZ sajtóirodája. A szakember ezeket az adatokat aggasztónak tartja.

11.30: A központi választási iroda (BEC) adatai szerint 10 óráig 4,61 százalékos volt a részvétel a választásokon. Öt évvel ezelőtt 4 százalékos volt a részvétel ebben az órában. Városon a választók 4,3, vidéken 5,03 százaléka ment el szavazni. Élen járó megye Olt (7,8 százalék), Máramaros megyében pedig csak 3,09 százalékos volt a részvétel. Kovászna és Hargita megyében közepes a szavazási kedv.

11.00: Vasárnap délelőtt fél tizenegykor adta le voksát Hegedüs Csilla EP-képviselőjelölt, örökségvédelmi államtitkár Kolozsváron, a 128-as szavazókörzetben. A politikus az erős képviseletre szavazott.

10.00: Kelemen Hunor szövetségi elnök szülőfalujában, Csíkkarcfalván szavazott vasárnap reggel. Azt nyilatkozta: az erdélyi magyar emberek nem maradhatnak távol az urnáktól, hiszen a magyarság erejét mindig is a leadott szavazatokban mérték.

9.30: A Demokrata Liberális Párt (PDL) elnöke, Vasile Blaga, és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetője, Crin Antonescu már leadta szavazatát Bukarestben. Blaga azt mondta, hogy Európa jövőjére szavazott, Antonescu pedig azt ecsetelte, hogy az EP-választások akár a hazai parlamenti választásoknál is fontosabbak.

8.00: Reggel 7-kor megnyíltak, és  21 óráig várják a választókat a szavazóhelyiségek. A központi választási iroda a nap folyamán többször is tájékoztat a részvételi arányról, első alkalommal 11.30-kor. Több hírtelevízió is rendelt exit poll fellméréseket, melyek eredményeit közvetlenül urnazárás után közlik. 

Romániával egy időben további húsz uniós tagállamban tartanak EP-választásokat. Hollandiában, Nagy-Britanniában, Csehországban, Szlovákiában, Máltában és Lettországban már korábban szavaztak. Az uniós szintű részvétel első becsült eredményeit romániai idő szerint 22 órakor közlik az EP honlapján. Az első részeredmények közlése éjfélkor várható.

Kimaradt?